Шестима души, сред които и германският бизнесмен Райнер Шалер, стоящ зад Gold's Gym, са загинали в събота, след като малък самолет се разби в Карибско море, недалеч от бреговете на Коста Рика, предаде АП.

Агенцията отбелязва, че властите на централноамериканската държава са намерили останки на разбилия се самолет.

Смята се, че всичките петима пътници са германски граждани, заяви министърът на сигурността Хорхе Торес. Пилотът на самолета е бил швейцарец. Поне още един от пътниците на борда на самолета изглежда е бил роднина на Шалер.

Костариканските власти съобщиха, че части от двумоторния турбовитлов самолет са били открити във водата в събота, след като полетът е изчезнал в петък.

В полетния план, подаден за малкия чартърен самолет, Райнер Шалер е посочен като пътник. Човек със същото име управлява международни вериги от фитнес и спортни зали, включително Gold's Gym и McFit. Поне още един от пътниците на борда на самолета изглежда е роднина на Шалер, но връзката не е потвърдена веднага от властите.

Мартин Ариас, помощник-министър на сигурността на Коста Рика, заяви, че все още не са открити тела на мястото, намиращо се на около 17 мили (28 км) от брега на летището в Лимон.

"Намерени са части, които показват, че това е самолетът", каза Ариас. "Досега не сме открили живи или мъртви тела."

Самолетът е бил деветместен, произведен в Италия, Piaggio P180 Avanti, известен с характерния си профил.

Самолетът е изчезнал от радарите, докато е пътувал към Лимон, курортен град на брега.

Министърът на сигурността заяви, че полетът е тръгнал от Мексико.

"Около шест часа следобед получихме сигнал за полет, идващ от Мексико към летището в Лимон, с петима германски пътници", каза Торес. Издирването е започнало незабавно, но е било временно прекратено поради лошото време.

Райнер Шалер е вписан като "основател, собственик и главен изпълнителен директор на RSG Group" - конгломерат от 21 марки за фитнес, лайфстайл и мода, който оперира в 48 държави и има 41 000 служители, пряко или чрез франчайзи.

През 2010 г. Шалер попадна в новините заради ролята си на организатор на берлинския технофестивал Love Parade. При сбиване по време на събитието загинаха 21 души, а повече от 500 бяха ранени. Според властите по онова време охраната на Шалер не е успяла да спре потока от хора в тунел, когато ситуацията вече е била напрегната на входа на фестивала.

Шалер отвърна на обвиненията в неправомерни действия, като отбеляза, че концепцията му за сигурност е получила официално одобрение от града.