Американски и японски водолази са открили останки от самолета и от членове на екипажа на машината Osprey на американските военновъздушни сили, който се разби миналата седмица край Югозападна Япония, съобщиха военновъздушните сили в понеделник, цитирани от Асошиейтед Прес.

CV-22 Osprey, превозващ осем американски военнослужещи, се разби миналата сряда край остров Якушима по време на тренировъчна мисия. Тялото на една жертва беше открито и идентифицирано по-рано, докато други седем останаха в неизвестност.

Командването на специалните операции на военновъздушните сили съобщи, че останките са в процес на изваждане и самоличността им все още не е установена.

"Основният приоритет е да върнем мъртвите членове на екипажа у дома и грижата за техните семейства. Подкрепата и личната неприкосновеност на семействата и близките, засегнати от този инцидент, остава наш основен приоритет", се казва в изявление.

Американските военни идентифицираха единствената потвърдена жертва като старши сержант от Военновъздушните сили Джейкъб Галъхър от Питсфийлд, Масачузетс, в събота.

В понеделник водолази от японския флот и американската армия забелязаха нещо, което изглеждаше като предната част на Osprey, заедно с вероятно петима от липсващите членове на екипажа, съобщи японската обществена телевизия NHK и други медии.

Представители на японския флот отказаха да потвърдят тази информация, заявявайки, че не могат да публикуват подробности без съгласието на САЩ.

Произведеният в САЩ Osprey е хибриден самолет, който излита и каца като хеликоптер, но може да обръща витлата си напред и да се движи много по-бързо, като самолет, по време на полет.

Osprey претърпяха редица катастрофи, включително в Япония, където се използват във военни бази на САЩ и Япония, а последният инцидент отново разпали опасенията за безопасността на този летателен апарат.

Япония спря всички полети на собствения си флот от 14 Osprey. Японските власти казват, че са поискали от американските военни да възобновят полетите на Osprey само след като се уверят в тяхната безопасност. Пентагонът каза, че не е отправено такова официално искане и че американските военни продължават да летят с 24 MV-22, морската версия на Osprey, разположени на южния японски остров Окинава.

В неделя парчета от останки, събрани от бреговата охрана на Япония и местните рибарски лодки, бяха предадени на американските военни за изследване, казаха служители на бреговата охрана. Японската армия също уточни, че отломките, които е събрала, също ще бъдат предадени на САЩ.

Представители на бреговата охрана казаха, че откритите останки включват части от самолета и надуваем спасителен сал, но нищо, свързано с причината за катастрофата, като например двигател. Местни свидетели съобщават, че са видели огън, излизащ от един от двигателите.

Съгласно Споразумението за статут на силите на Япония и САЩ, японските власти нямат право да изземат или разследват американска военна собственост, освен ако САЩ не разрешат. Това означава, че ще бъде практически невъзможно за Япония да разследва независимо причината за инцидента.

Споразумението често затруднява японските разследвания в наказателни дела, включващи американски военнослужещи на Окинава и другаде, и е критикувано като неравностойно от активисти за правата на човека и други, включително губернатора на Окинава Дени Тамаки, който призова за неговото преразглеждане.

САЩ изпращат морска пехота на остров Окинава да респектира Китай

САЩ изпращат морска пехота на остров Окинава да респектира Китай

Плановете са това да се случи до 2026 г.