Япония заяви, че е поискала от САЩ да спрат всички неспешни полети на V-22 Osprey над нейна територия, след като един падна в морето в сряда в Западна Япония, отбелязвайки първата фатална катастрофа на американски военен самолет в страната след пет години.

Американските военновъздушни сили съобщиха, че причината за злополуката по време на рутинна тренировъчна мисия, при която загина поне един човек, все още не е известна. Операциите по търсене и спасяване на останалите седем души от екипажа все още продължават.

"Появата на подобен инцидент предизвиква голямо безпокойство у хората в региона... и ние молим американската страна да извърши полети на Osprey, разположени в Япония, след като се потвърди, че тези полети са безопасни", каза Минору Кихара в парламента на четвъртък.

Японските сили за самоотбрана (SDF), които също исползват Osprey, ще спрат полетите на транспортния самолет до изясняване на обстоятелствата около инцидента, каза друг служител на министерството на отбраната.

Американски военен самолет се разби в морето край Япония
Обновена

Американски военен самолет се разби в морето край Япония

На борда му е имало шестима души

Говорител на американските военни сили в Япония не отговори на искане за коментар.

"Фокусът ни е върху текущите операции по търсене и спасяване и се молим за безопасно завръщане", каза Рам Емануел, американският посланик в Япония, в публикация на X.

Свидетели казаха, че левият двигател на самолета изглежда горял, докато се приближавал до летище за аварийно кацане при ясно време и слаб вятър, съобщават медиите.

Разработен от Боинг, хибридният V-22, който може да каца и излита като хеликоптер и да лети като самолет с фиксирани крила, се експлоатира от военновъздушните сили, морската пехота и флота на САЩ и SDF.

Разполагането на самолета в Япония предизвиква противоречия, като критиците на американското военно присъствие на югозападните острови казват, че той е предразположен към инциденти. САЩ и Япония твърдят, че летателния апарат е безопасен.

Японската космическа агенция е била засегната от кибератака

Японската космическа агенция е била засегната от кибератака

Хакерите вероятно не са получили достъп до информация за ракети и сателити