Спасители са открили оцелял в сибирската въглищна мина "Листвяжная", където десетки миньори загинаха след експлозия на газ. Това съобщи губернаторът на Кемеровска област Сергей Цивильов, цитиран от Асошиейтед Прес.

Мъжът е откаран в болница. Той самият също е спасител, слязъл да помага за извеждането на блокираните миньори. Досега се е смятало, че е сред загиналите.

Няколко часа по-рано отговорните институции заявиха, че няма шанс да бъдат открити още оцелели.

Според експерти ще бъдат необходими дни, за да се намерят останките на всички жертви. Сред загиналите са 46 миньори и 6 спасители. Ранените са десетки, 50 души са хоспитализирани.

Това е най-смъртоносният инцидент в руска мина от 2010 г. насам, когато две експлозии на метан и пожар убиха 91 души в друго съоръжение пак в област Кемерово.

Експлозията в "Листвяжная" е станала в ранните часове в четвъртък, като причината още не е изяснена. По време на взрива под земята е имало 285 човека.

Директорът на мината, заместникът му и още един високопоставен служител бяха арестувани вчера, а днес бяха задържани и двама правителствени експерти, които наскоро са инспектирали мерките за безопасност там.

Жертвите на взрива в мината в Кузбас вече са 52

Жертвите на взрива в мината в Кузбас вече са 52

Сред загиналите има шестима спасители…