Атаки с дронове и ракети бяха извършени срещу две военни бази на американските сили в Ирак, съобщава "Ройтерс".

Нападенията са от вчера и са поредните от серия атаки, започнали, след като иракски бойци предупредиха Вашингтон да не се намесва в подкрепа на Израел срещу "Хамас" в Газа.

Ракети и дронове бяха изстреляни срещу военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак, където са разположени американски и други международни сили. По информация на двама източници по сигурността са били чути множество експлозии.

Иракската армия съобщи, че е отцепила района около базата и е започнала издирвателна операция. Все още не е ясно дали атаките са причинили жертви или щети.

По данни на иракската полиция ракети са поразили и друга военна база с американски войски близо до международното летище в Багдад.

САЩ осуетиха атака с дронове камикадзе срещу войските си в Ирак

САЩ осуетиха атака с дронове камикадзе срещу войските си в Ирак

Това е първото нападение срещу американските сили в страната от повече от година

Официален представител на САЩ, пожелал анонимност, заяви, че две ракети са били изстреляни по американските сили на летището. Едната е бил прехваната, а другата е поразила празно складово помещение и не е причинила жертви.

Това е четвъртото нападение за последните 24 часа, насочено срещу военни бази в Ирак, в които са разположени американските сили.

Миналата седмица иракски въоръжени групи, свързани с Иран, заплашиха да атакуват войските на САЩ с ракети и дронове, в случай че Вашингтон се намеси в подкрепа на Израел срещу "Хамас" в Газа след смъртоносните нападения на бойци на палестинската групировка, при които бяха убити 1400 души.

В сряда американските военни сили в Ирак отново бяха на прицел при две отделни атаки с дрон, като едната причини леки наранявания на няколко войници, въпреки че американските военни успяха да прехванат въоръжения дрон.

Анализатор: Иран заповяда на "Хамас" да мирува, докато Байдън е в Израел

Анализатор: Иран заповяда на "Хамас" да мирува, докато Байдън е в Израел

Ударите бяха възобновени след излитането на "Еър форс 1"