Великобритания осъди "отвратителния" тормоз на главния медицински съветник на правителството Крис Уити, след като в социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда, че двама мъже го хващат около главата, докато той върви по улицата, информира "Ройтерс".

Подигравайки се шумно и хилещи се към камерата, мъжете се виждат във видеото, публикувано в "Туитър", да се отнасят грубо с 55-годишния Уити, който се превърна в един от най-известните длъжностни лица в страната заради редовните си участия на пресконференции за пандемията от коронавирус.

Те го държат, преди той да успее да се освободи и да се отдалечи по пътя.

"Това е отвратително и тези бандити трябва да бъдат открити и обвинени. Нулева толерантност за тормоз на държавен служител", написа в "Туитър" Надим Захауи, министър на ваксините.

Здравният министър Саджид Джавид настоя, че това е "ужасяващо и напълно неприемливо".

"Няма да толерираме подобно поведение спрямо нашите държавни служители. Мъжете, държали се по този позорен начин, трябва да се засрамят", изтъкна Джавид.

Полицията отбеляза, че въпросът се разследва. От кадрите не е станало ясно кога се е случил инцидентът.

"Запознати сме с видео, което се споделя онлайн, показващо инцидент в парка Сейнт Джеймс", отбеляза полицията в "Туитър и добави: "Служители разговаряха с всички участващи по това време и техните данни бяха взети."

Не за първи път Уитти или други високопоставени длъжностни лица се сблъскват с тормоз, като преди са били мишена за онези, които се противопоставят на ограничителните мерки или на ваксинирането срещу COVID-19.

Миналата седмица заместник главният медицински директор на Англия Джонатан Ван-Там беше малтретиран вербално от протестиращ, докато влизаше в правителствена сграда.