Озоновата дупка над Антарктида се свила до най-малките си размери от 1988 г. насам, съобщиха от НАСА, цитирани от "Асошиейтед прес".

Огромната дупка в защитния озонов слой на земята достигна своя максимум тази година през септември, а НАСА обяви, че е била широка 19,6 млн. кв. километра. Размерът на дупката се свива след средата на септември.

Озоновата дупка над Антарктида се смалява

Озоновата дупка над Антарктида се смалява

Тя е 4 млн. кв. км по-малка в сравнение с размерите ѝ през 2000 г.

Тазгодишният максимален размер на дупката е повече от два пъти по-голям от територията на САЩ, но е с 1,3 млн. кв. мили по-малка в сравнение с миналата година и 3,3 млн. кв. мили по-малка в сравнение с 2015 г.

Пол Нюман, който е водещият изследовател на Земята в Космическия център "Годард" на НАСА, изтъкна, че бурните условия в горната част на атмосферата затоплят въздуха и предпазват химичните вещества хлор и бром да "изяждат" озона. По думите му, учените не са наясно защо някои години са по-бурни - и има по-малки озонови дупки - в сравнение с други.

"Тази година е наистина малка. Това е хубаво нещо", успокои Пол Нюман.

Озоновата дупка се затваря до 50 години

Дупката в озоновия слой над Антарктида започва да намалява и ще изчезне до 2050 година. Австралийски учени твърдят, че според последните наблюдения, съдържанието на хлор в атмосферата намалява.

Той уточни, че тазгодишното свиване на дупката е предимно по естествени причини, но все пак тенденцията е към устойчиви подобрения вероятно заради забраната на изсмукващи озона химикали, което стана с международен договор, сключен през 1987 г. Озоновата дупка достигна най-големите си размери през 2000 г., като тогава е била цели 29,86 млн. квадратни километра.

Озонът е безцветна комбинация от три кислородни атома. Високо в атмосферата, на около 11 до 40 км над повърхността на Земята, озонът предпазва Земята от ултравиолетови лъчи, които причиняват рак на кожата, увреждане на реколтата и други проблеми.