ЗемятаДупката в озоновия слой над Антарктида започва да намалява и ще изчезне до 2050 година. Австралийски учени твърдят, че според последните наблюдения, съдържанието на хлор в атмосферата (който е основният виновник за разрушаването на озона) намалява.

Вероятно, това е едно от първите глобални постижения на науката в борбата за опазването на околната среда – през 1987 година бе наложена забрана върху използването на хлороводороди в хладилните системи и климатичните инсталации, откъдето той постъпва в атмосферата.

Това е добра новина, ние отдавна я очаквахме. Смятаме, че тази тенденция вече е станала необратима, заяви Пол Фрейзър, главен специалист в областта на изследване на атмосферата в организацията Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation. Според учения, след забраняването на хлора, неговото количество в атмосферата е продължило да расте, достигайки своя пик през 2000 година. Той смята, че от 2005 учените ще могат да наблюдават как озоновата дупка постепенно се смалява, като в средата на века тя окончателно ще се затвори. Озоновият слой обаче ще бъде уязвим още 10 години, подчертава Independent, цитиран от електронното издание NTV.ru.

Дупката в озоновия слой, защитаващ Земята от ултравиолетовите лъчи, бе открита преди 30 години, когато размерите й бяха равни на тези на Австралия. В съответствие с Монреалския протокол от 1989 година, развиващите се страни бяха задължени да намалят наполовина потреблението и производството на хлороводороди до 2005, и с 85 на сто до 2007.