Засегнатият от сушата Панамски канал ще запази ограниченията за преминаване на кораби в продължение на една година - мярка, която вече доведе до задръстване на морския трафик, тъй като плавателните съдове се редят на опашка, за да влязат във водния път, свързващ два океана - Атлантическия и Тихия.

Това коментира АФП.

Каналът е изправен пред недостиг на дъждовна вода, необходима за прехвърляне на корабите през шлюзовете, които функционират като водни асансьори - инженерно чудо, което пренася шест процента от световната морска търговия нагоре и над провлака между Атлантическия и Тихия океан.

Подуправителят на канала Иля Еспино заяви пред АФП, че ако през следващите три месеца не паднат обилни дъждове, "ни очаква период от една година" с ограничен достъп.

Този период ще даде на клиентите "една година, за да планират" как да се адаптират, каза тя късно в четвъртък.

Всеки кораб, който преминава през канала, се нуждае от 200 млн. литра прясна вода, за да премине през шлюзовете, които се осигуряват от две изкуствени езера, захранвани от валежите в околния водосборен басейн. Езерата снабдяват с питейна вода и половината от страната с население от около 4,2 млн. души.

Панама обаче е изправена пред жестока суша, която се влошава от затоплянето Ел Ниньо, което принуждава администраторите на канала да ограничат достъпа до водния път за кораби с максимално газене (дълбочина на водата) от 13,11 метра (43 фута).През 2022 г. през канала са преминавали средно по 40 кораба на ден, като сега броят им е намалял до 32, за да се пести вода.

Мерките доведоха до струпване на кораби, чакащи да влязат в 50-милния (80-километров) воден път, който се използва главно от клиенти от САЩ, Китай и Япония.

В четвъртък чакаха около 130 кораба, докато обикновено на опашката се редят около 90.

Времето за чакане, което обикновено е между три и пет дни, понякога достига до 19 дни, въпреки че в момента е около 11 дни.

По-рано този месец операторите на канали заявиха, че ограниченията вероятно ще доведат до спад на приходите с 200 млн. долара през 2024 г. в сравнение с тази година.

За да преминат през канала, плавателните съдове могат предварително да резервират слот или да се опитат да го закупят чрез търг. За тези, които не успеят да си осигурят слот, се чака дълго.

"Лесно се справяме с опашка от 90 чакащи кораба", но "130 или 140 кораба ни създават проблеми и забавяния", казва Еспино.

Прогнозата на WWF: Суша, загуба на реколта, екстремен климат заради човека

Прогнозата на WWF: Суша, загуба на реколта, екстремен климат заради човека

Хората трябва да бъдат информирани правилно

Тази седмица президентът на Панама Лаурентино Кортисо беше принуден да отрече твърдението на колумбийския си колега Густаво Петро, че каналът е затворен.

Каналът е открит през 1914 г. след монументален строителен проект през гъсти джунгли и планини, при който хиляди работници загиват от тропически болести, силни горещини и дъждове.

Оттогава насам повече от един милион плавателни съда са преминали през канала, спестявайки си дългото пътуване около края на Южна Америка.

"Големият недостатък на Панамския канал като морски маршрут е, че ние работим със сладка вода, докато другите използват морска", заяви администраторът на канала Рикаурте Васкес пред АФП по-рано този месец.

"Трябва да намерим други решения, за да останем подходящ маршрут за международната търговия. Ако не се адаптираме, ще загинем."

Заради ограниченията в газенето някои търговски контейнеровози са принудени да разтоварват товара си и да изпращат по-лекия кораб през канала, докато стоките преминават през Панама по железница, преди да бъдат претоварени.

"В момента виждам, че ситуацията е управляема, но трябва да покажем на индустрията, че предприемаме решителни стъпки за справяне с проблема с водата", заяви в петък пред АФП бившият администратор на канала Хорхе Кихано.

"За мен това е ключово, защото в противен случай ще се откажем от този бизнес."