Учените са единодушни, че човешкото влияние е двигателят на неблагоприятните дестабилизиращи промени в климата, които всички наблюдаваме. Това заяви Апостол Дянков, старши експерт в отдел "Климат и енергия" в WWF при представянето на доклада "Климатичното предизвикателство за България".

Земята се е затоплила с над 1.2 градуса спрямо 19 век. Затоплянето се дължи основно на два парникови газа: въглероден диоксид и метан, отделяни от изгаряне на изкопаеми горива. Дори малката промяна с 2 градуса ще направи планетата неузнаваема. Може да загубим кораловите рифове и леда в Арктика през лятото. Затоплянето с над 1.5 градуса може да промени циркулацията на атмосферата и океаните, причинявайки необратими катастрофи.

Три екоорганизации против отлагане на затварянето на въглищните централи след 2030 г.

Три екоорганизации против отлагане на затварянето на въглищните централи след 2030 г.

WWF, Грийнпийс, „За Земята“: Това е бягство от действителността

В България се очаква суша, загубени реколти и екстремни събития: над 40 тропически нощи годишно през 2050 г., между 2 и 4 градуса затопляне до 2100 г., катастрофални горски пожари като тези в Гърция и Турция, намаление на летните валежи с 10-20%, което да доведе до големи загуби на реколта, преди 2080 г. рискът от екстремни наводнения ще се увеличи 2-4 пъти.

На локално ниво бедствията като горещи вълни и поройни наводнения ще се увеличат в пъти за всеки градус затопляне. Ще нарасне броя и интензитета на най-екстремните събития. Учените считат, че някои метеорологични бедствия, които сполетяха Америка и Европа през 2021 г., не биха били възможности без емисиите. Температурите и количествата валежи са били напълно безпрецедентни.

Климатичните промени са най-голямото предизвикателство за европейците

Климатичните промени са най-голямото предизвикателство за европейците

91 % от хората на възраст 15-24 години смятат, че борбата с изменението на климата може да спомогне за подобряване на собственото им здраве

Периодът от 2015-2021 година включва най-горещите 7 години в историята.

В българските медии все още се срещат негативни твърдения като например, че затоплянето се дължи "слънцето или че климатът се променя, не е заради нас".

Изпълнителният директор на природозащитната организация WWF България Веселина Кавръкова обясни, че мисията на WWF e да осигурят бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата. Загубата на природа е криза, която е не по-малко значима от тази на климата, но не е толкова известна и позната на кризата. Климатичната и природната криза са двете страни на монетата и са взаимносвързани, поясни тя.

От горещи вълни до наводнения, климатичните промени влошиха екстремните метеорологични явления през 2021-а

От горещи вълни до наводнения, климатичните промени влошиха екстремните метеорологични явления през 2021-а

Екстремните метеорологични явления през 2021 г. счупиха рекорди по целия свят

Общественото внимание се отклонява от другите кризи, но има други спешни важни, социални, икономически и обществени въпроси, които трябва да се решават - за регулиран климат и опазена природа, каза тя и настоя за обединяване на силите с бизнеса, научните среди и правителството в разрешаването на проблемите на климата.

Тя настоя за правилно и системно информиране на обществото за промените в климата.