Екстремните метеорологични явления през 2021 г. счупиха рекорди по целия свят. Стотици загинаха в бури и горещи вълни. Земеделските производители изпитаха затруднения със сушата, а в някои случаи и с напастта от скакалци. Горските пожари поставят нови рекорди за въглеродни емисии, докато поглъщат гори, градове и домове.

Много от тези събития бяха влошени от климатичните промени. Учените казват, че предстоят още - и по-лоши, - тъй като земната атмосфера ще продължава да се затопля през следващото десетилетие и след това.

Ето някои от екстремните метеорологични събития, които "Ройтерс" са отразили на място през изминалата година:

Февруари - смразяващ студ удари нормално топъл Тексас, при което загинаха 125 души в щата и милиони останаха без ток при мразовити температури.

Учените не стигнаха до заключение дали климатичните промени са причинили екстремното време, но затоплянето на Арктика причинява по-непредвидимо време по целия свят.

Ползите от "драстични" климатични действия надвишават разходите

Ползите от "драстични" климатични действия надвишават разходите

Това обявиха над 700 икономисти от цял свят в безпрецедентен призив

Февруари - Кения и други части на Източна Африка се бориха с някои от най-лошите нашествия на скакалци от десетилетия, като насекомите унищожаваха посевите и пасищата. Учените казват, че необичайните метеорологични модели, влошени от изменението на климата, създават идеални условия за процъфтяване на насекомите.

Март — Небето на Пекин стана оранжево и полетите бяха спрени по време на най-тежката пясъчна буря в китайската столица от десетилетие.

Натоварени в автобуси доброволци пристигат в пустинята всяка година, за да засаждат дървета, които могат да стабилизират почвата и да служат като буфер за вятъра. Учените прогнозират, че климатичните промени ще влошат опустиняването, тъй като по-горещите лета и по-сухите зими намаляват нивата на влага.

Борис Джонсън уверява: COP26 направи голяма крачка напред за климата

Борис Джонсън уверява: COP26 направи голяма крачка напред за климата

Надява се, че споразумението ще отбележи началото на края на климатичните промени

Юни — Почти всички западни части на САЩ бяха обхванати от суша, която се появи в началото на 2020 г. Земеделските производители изоставиха посеви, властите обявиха извънредни мерки, а язовирът Хувър достигна най-ниското си ниво за всички времена.

През септември правителството на САЩ потвърди, че през предходните 20 месеца югозападната част на страната е изпитала най-ниските валежи от повече от век и свърза сушата с климатичните промени.

Юни - Стотици загинаха по време на чупеща рекорди горещина в северозападното тихоокеанско крайбрежие на САЩ и Канада, за която учените заключиха, че би била "практически невъзможна" без климатичните промени.

Срещата за климата COP26 била момент на истината за планетата, децата и внуците ни

Срещата за климата COP26 била момент на истината за планетата, децата и внуците ни

Страните не са изпълнили обещанията си за климата

В продължение на няколко дни електропроводи се стопиха и пътища се деформираха. Градове, изпитващи затруднения да се справят с жегата, отвориха центрове за охлаждане, за да защитят жителите си. По време на горещата вълна, град Портланд, щата Орегон, счупи рекорда за всички времена от 46,7 градуса по Целзий.

Юли — в катастрофични наводнения загинаха повече от 300 души в централната китайска провинция Хенан, когато само за три дни падна количество дъжд, което обичайно вали в продължение на една година.

Междувременно в Европа близо 200 души загинаха, след като проливни дъждове потопиха Германия, Белгия и Нидерландия. Учените заключиха, че климатичните пормени са направили наводненията с 20% по-вероятно да се случат.

Шефът на ООН: обещанията за климата "дрънчат на кухо", ако не се сложи край на изкопаемите горива

Шефът на ООН: обещанията за климата "дрънчат на кухо", ако не се сложи край на изкопаемите горива

"Обявленията тук в Глазгоу са обнадеждаващи, но далеч не са достатъчни"

Юли - Рекордна гореща вълна и суша в западните части на САЩ доведоха до два огромни горски пожара, които бушуваха в Калифорния и Орегон и бяха сред най-големите в историята на двата щата.

Учените казват, че както нарастващата честота, така и интензивността на горските пожари до голяма степен се дължат на продължителната суша и нарастващите пристъпи на прекомерна жега от климатичните промени.

Юли — Големи части от Южна Америка страдат от продължителна суша. Докато Чили издържа на продължителна десетилетна мегасуша, свързана с глобалното затопляне, тази година Бразилия отбеляза една от най-сухите си години от век.

В Аржентина Парана, втората по дължина река в Южна Америка, спадна до най-ниското си ниво от 1944 г.

Природозащитници обвиняват Германия за пасивна роля на срещата за климата COP26

Природозащитници обвиняват Германия за пасивна роля на срещата за климата COP26

Германското правителство обслужвало нуждите на големите автомобилни компании

По целия свят горещите вълни стават както по-чести, така и по-тежки.

Август — В Средиземноморието горещо и сухо лято разпали интензивни пожари, които принудиха хиляди хора да се евакуират от домовете си в Алжир, Гърция и Турция.

Пожарите, при които загинаха двама души в Гърция и най-малко 65 в Алжир, се случиха на фона на интензивна гореща вълна, като на някои места в Гърция бяха регистрирани температури от над 46 градуса.

Краят на август — Почти всички планински ледници в света се оттеглят заради глобалното затопляне. В Алпите служителите на швейцарски курорт положиха защитни одеяла върху един от ледниците на планината Титлис през летните месеци, за да запазят останалия лед.

Над 200 учени апелират за незабавни действия за климата на COP26

Над 200 учени апелират за незабавни действия за климата на COP26

Някои въздействия на климатичните промени са "необратими" за поколенията

Швейцария вече е загубила 500 от своите ледници и може да загуби 90% от 1 500, които остават, до края на века, ако глобалните парникови емисии продължат да нарастват, предупреди правителството.

Август/септември — Ураганът Айда, който удари американския щат Луизиана като буря от четвърта категория, уби близо 100 души и причини щети на стойност 64 млрд. долара според Националните центрове за информация за околната среда към NOAA.

Докато остатъците от Айда се придвижваха навътре, проливните дъждове създадоха внезапни наводнения в гъсто населените североизточни части на САЩ, което значително увеличи броя на жертвите на бурята.

На срещата за климата в Глазгоу се договориха за намаляване на метана и обезлесяването

На срещата за климата в Глазгоу се договориха за намаляване на метана и обезлесяването

През 2020 г. светът е загубил 258 000 кв. км гора

Изменението на климата засилва ураганите, като същевременно ги кара да се задържат по-дълго над сушата - изсипвайки повече дъжд върху дадена област, преди да продължат нататък. Проучванията също така показват, че тези бури стават все по-чести в Северния Атлантик.

Септември — Инфраструктурата и жилищата в Русия са все по-застрашени, след като подземната вечна замръзнала земя се топи и деформира земята под тях.

Вечната замръзналост някога е била стабилна основа за строителство, в някои региони остава толкова замръзнала колкото през последната ледникова епоха. Но повишаването на глобалните температури заплашва слоя от лед, почва, скали, пясък и органична материя.

"Копаем собствените си гробове": шефът на ООН настоя срещата в Глазгоу да действа за климата

"Копаем собствените си гробове": шефът на ООН настоя срещата в Глазгоу да действа за климата

"Време е да кажем стига"

Ноември - Най-тежките наводнения от 60 години в Южен Судан засегнаха около 780 000 души или един на всеки 14-и жител според агенцията на ООН за бежанците. Всяка година страната преминава през дъждовен сезон, но наводненията поставят рекорди за три поредни години. Унищожението вероятно ще се увеличи с повишаването на температурите, казват учените.

Ноември - Огромна буря доведе до валежи, обичайни за един месец, в продължение на два дни в канадската провинция Британска Колумбия, отприщи наводнения и кални свлачища, които разрушиха пътища, железопътни линии и мостове. Вероятно това е най-скъпото природно бедствие в историята на Канада, въпреки че властите все още оценяват щетите.

Метеоролози казаха, че дъждът е дошъл от атмосферна река или поток от водна пара, простиращ се на стотици мили от тропиците. Очаква се атмосферните реки да станат по-големи - и вероятно по-разрушителни - с климатичните промени, предупреждават учените.

"Една минута до полунощ": трудно е да се намерят добри поличби в началото на конференцията за климата

"Една минута до полунощ": трудно е да се намерят добри поличби в началото на конференцията за климата

"Ако днес не се заемем сериозно с климатичните промени, утре ще бъде твърде късно децата ни да го направят"