Най-малко 42 души са загинали, а десетки хора са изчезнали в Германия, след като проливни дъждове и наводнения обхванаха страната, които пометоха коли и срутиха сгради, съобщават "Дойче веле" и АП. 

Шестима са загинали в квартал Арвайлер в Рейнланд-Пфалц сред проливни дъждове и наводнения, съобщи местната полиция в четвъртък. Има информация за около изчезнали, след като шест къщи се срутиха в западната провинция на Германия Рейнланд-Пфалц след часове проливен дъжд. Около 25 сгради в района на Шулд са изложени на риск от срутване, съобщи местната полиция.

"В момента имаме неясен брой хора на покриви, които трябва да бъдат спасени", каза говорител на полицията в Кобленц. "Има много места, където са разположени пожарните и спасителните работници. Все още нямаме много точна картина, защото спасителните операции продължават", коментира говорителя.

Проливни дъждове обхванаха Западна Германия в сряда, причинявайки огромни материални щети и масови евакуации. Няколко магистрали бяха затворени.

Районът Вълканейфел в Рейнланд-Пфалц е принуден да обяви извънредно положение, тъй като няколко района не бяха достъпни поради проливния дъжд.

"Ситуацията е много сериозна, имаме много наводнени пътища и села, които вече не са достъпни", заяви областният администратор Джулия Гиесекинг от град Даун.

Тя заяви, че извънредното положение ще позволи на военните да се присъединят към усилията за оказване на помощ.

Германската метеорологична служба предупреди, че в четвъртък югозападните части на страната могат да се очакват силни дъждове с непрекъснат дъжд до петък вечерта.

Премиерът на Рейнланд-Пфалц Малу Драйер изрази съчувствието си към жертвите на наводненията. "Бурите силно удариха нашия регион. Притеснявам се за всички, които са в опасност".

Порой наводни улиците на Цюрих, хаос по пътищата

Порой наводни улиците на Цюрих, хаос по пътищата

Невиждана буря във финансовата столица на Швейцария

В източната част на Юпен, на германската граница, един мъж е загинал, след като е бил пометен от порой.

В Лиеж, главният град в Източна Белгия, река Маас може да излезе от бреговете си и да залее центъра на града. Полицията предупреди гражданите да вземат предпазни мерки.

Властите в южния холандски град Валкенбург, близо до германската и белгийската граница, евакуираха дом за грижи и хоспис заради наводненията, което превърна главната улица на туристическия град в река, съобщиха холандските медии.

Холандското правителство изпрати около 70 военнослужещи в южната провинция Лимбург късно в сряда, за да помогне при задачи, включително транспорт на евакуирани и пълнене на чували с пясък, когато реките излязат от бреговете си. Няма съобщения за наранявания, свързани с наводнения в Холандия.

Необичайно интензивните дъждове също заляха част от североизточна Франция, поваляйки дървета и принуждавайки да затворят десетки пътища. Маршрутът на влака до Люксембург е нарушен и пожарникари са евакуирали десетки хора от домове в близост до границата с Люксембург и Германия и в региона Марн, съобщава местната телевизия France Bleu.

Еквивалентът на два месеца дъжд е паднал в някои райони през последните един или два дни, според френската национална метеорологична служба. Издадени са предупреждения за наводнения за 10 региона.

По-рано BBC Weather заяви, че в Централна и Западна Европа има бавно движеща се зона с ниско налягане, която е възможно да предизвика и торнадо. В други райони на континента ще се наблюдава скок на температурата, включително Великобритания. 

"Продължават проливни дъждове в източната част на Франция, части от Белгия, Люксембург и западната част на Германия. В някои райони има вероятност от наводнения, поривисти ветрове и потенциално дори странно торнадо. Това много влажно време ще продължи да циркулира из тази централна част на континента".

"От източната страна на тази метеорологична система има малко топъл въздух. Температурите в Букурещ са до 35С, 37С в Атина. Все още е доста горещо и в Скандинавия, 31C в Стокхолм."

Бури в Бавария наводниха улици и мазета

Бури в Бавария наводниха улици и мазета

Службита за спешна помощ не могат са смогнат с обажданията на пострадали