Парниковите газове са се увеличили до символично ниво през 2015 г., довеждайки климатичните промени до нова фаза, която може да продължи много напред във времето, дори ако правителствата се задействат да ограничат създаденото от човека глобално затопляне. Това алармираха от Световната метеорологична организация (СМО) към ООН, цитирани от "Ройтерс".

В световен мащаб средните концентрации на въглероден диоксид, основният създаван от човека парников газ, са достигнали 400 частици на милион в атмосферата за първи път в историята и са били 44 процента над нивата преди индустриалната революция, допълват от СМО.

Ръстът, продължаващ и през 2016 г., контрастира със споразуменията на почти 200 правителства да започнат обуздаването на емисиите, начело със споразумението от Париж през миналата година за поетапно спиране на използването на изкопаеми горива в полза на енергията от възобновяеми източници през втората половина на столетието.

"2015 г. постави началото на нова епоха на оптимизъм и действия във връзка с климата със споразумението от Париж. Но тази година също така ще влезе в историята като начало на нова епоха на реалността на климатичните промени с рекордно високи концентрации на парникови газове", се посочва в изявление на генералния секретар на СМО Петери Талас.

Нивата на въглероден диоксид са достигали 400 частици на милион на някои места и в някои месеци, но "никога досега като средно равнище за целия свят за цялата година", уточняват от СМО.

Въглеродният диоксид ще продължава да се акумулира в атмосферата, освен ако учените не разработят нови технологии за извличане на CO2 от атмосферата. Затоплянето, причинено от човека, бива обвинявано за причиняването на горещи вълни, проливни дъждове, засушавания и покачването на нивото на световния океан.

"Истинският слон в стаята е въглеродния диоксид, който остава в атмосферата в продължение на хиляди години", изтъква Талас.

В световен мащаб през 2015 г. средните нива на въглеродния диоксид са били 400 частици на милион, което е ръст с 2,3 частици в сравнение с 2014 г.

Мощният метеорологичен феномен "Ел Ниньо", който затопля източната част на Тихия океан, също вероятно е допринесъл за глобалното нарастване на температурите през 2016 г. "Ел Ниньо" е свързан с повече засушавания и горски пожари в тропиците, което означава по-малко растителност, която да абсорбира въглеродния диоксид.

Групата експерти по климата към ООН смятат, че концентрациите на въглероден диоксид, метан и азотен оксид са най-високите за поне 800 хил. години.