Първият човек, излекуван от ХИВ, Тимъти Рей Браун, известен като "Берлинския пациент", почина след битка с рака, съобщи Международното СПИН общество, цитирано от "Франс прес".

Браун направи медицинска история и се превърна в символ на надежда за десетките милиони хора, живеещи с вируса, причиняващ СПИН, когато беше излекуван преди повече от десетилетие.

Той живееше с рецидив на левкемия от няколко месеца и получаваше хосписна помощ в дома си в Палм Спрингс, Калифорния.

"От името на всички свои членове... Международното СПИН общество изпраща своите съболезнования на партньора на Тимъти, Тим, и неговото семейство и приятели", каза председателят на Международното СПИН общество Адееба Камараулзаман.

"Дължим на Тимъти и неговия лекар, Геро Хътър, голяма благодарност, че отвориха вратата на учените да изследват концепцията, че е възможно лечение на ХИВ", допълва той.

Браун е бил диагностициран с ХИВ, докато е учил в Берлин през 1995 г. Десетилетие по-късно той е диагностициран с левкемия, рак, който засяга кръвта и костния мозък.

За да лекува левкемията му, лекарят му в Свободния университет в Берлин използва трансплантация на стволови клетки от донор, който има рядка генетична мутация, която му дава естествена резистентност на ХИВ, надявайки се, че може да унищожи и двете заболявания.

Бяха нужни две болезнени и опасни процедури, но постигна успех: през 2008 г. Браун беше обявен за свободен от двете заболявания и първоначално беше наречен "Берлинският пациент" на медицинска конференция, за да се запази анонимността му.

Две години по-късно той реши да наруши мълчанието си и стана публична личност, като изнасяше речи и даваше интервюта, и създаде собствена фондация.

"Аз съм живо доказателство, че може да има лек за СПИН," каза той пред "Франс прес" през 2012 г., като допълни: "Много е хубаво да си излекуван от ХИВ".

Десет години след излекуването на Браун, втори страдащ от ХИВ, наречен "Лондонският пациент", беше обявено, че е в ремисия 19 месеца след като е преминал подобна процедура.

В момента пациентът Адам Кастийехо е без ХИВ. През август беше съобщено за жена от Калифорния, която няма следи от ХИВ, въпреки че не е използвала антиретровирусно лечение.

Смята се, че тя може да е първият човек, излекуван от ХИВ, без да е подложен на рисковано лечение на костен мозък.

Шарън Люин, новоизбраният президент на Международното СПИН общество и директор на Института "Дохърти" в Мелбърн, Австралия, похвали Браун като "шампион и защитник" на лечението за ХИВ.

"Надеждата на научната общност е, че един ден ще можем да почетем наследството му с безопасна, рентабилна и широко достъпна стратегия за постигане на ремисия на ХИВ и лечения, използващи генна редакция или техники, които засилват имунния контрол", каза тя.