Самолет на авиокомпанията Ariana Afghan Airlines се е разбил в провинция Газни в югоизточната част на Афганистан, съобщиха местни медии, позовавайки се на местните власти. На борда на самолета е имало 83 души.

Според представител на местния губернатор самолетът се е разбил в района на Дех Як в източната част на провинция Газни. Този район е контролиран от талибаните

Уточнява се, че самолетът е пътувал от Херат за столицата Кабул. 

 

Засега няма информация за причината за инцидента и броя на жертвите.

Ariana Afghan Airlines е най-голямата авиокомпания в Афганистан и играе ролята на национален превозвач на страната. Авиокомпанията се намира в списъка с превозвачите, които имат забрана да оперират в Европейския съюз. 

Появяват се обаче противоречиви информации за собственика на самолета. Първоначално беше съобщено, че самолетът е на Ariana Afghan Airlines.

Изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Ariana Afghan Airlines обаче отрече информациите и обяви, че в региона не се е разбивал нито един самолет, принадлежащ на компанията.

Друг източник пък твърди, че самолетът е на Афганистанската национална армия. Появиха се и информации, че самолетът е на военновъздушните сили на САЩ.

По-късно шефът на полицията в Газни и провинциалните власти потвърдиха, че полет на Ariana Afghan Airlines се е разбил, въпреки че по-рано от авиокомпанията отрекоха техен самолет да е катастрофирал.

Междувревенно от канцеларията на регионалните власти обявиха, че самолетът бил на "чуждестранен авиопревозвач", като самолетът не можел да бъде идентифициран, защото бил напълно изгорял.