Пътнически самолет, пътуващ за Москва, се разби в Афганистан. Това съобщи агенция Ройтерс.

Катастрофата е станала в провинция Бадахшан, Северен Афганистан.

По първоначална информация причината за инцидента е техническа неизправност. Към момента не се съобщават подробности за типа на самолета и колко души е имало на борда.

По информация на ТАСС това е бил частен самолет, на борда е имало шестима души, по предварителна информация двама от тях са руски граждани.

Бизнес самолетът Falcon 10B, произведен през 1978 г., принадлежал на Athletic Group LLC и частно лице, написа руската държавна агенция.

Следственият комитет на Руската федерация вече е образувал наказателно дело "във връзка с катастрофата" по част 3 на чл. 263 от Наказателния кодекс на Руската федерация за нарушение на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт, довело до смъртта на двама или повече души по непредпазливост.

Самолетът пътувал от Тайланд за Москва, кацнал в Индия за зареждане с гориво.

За инцидента съобщават и местната агенция Aamaj News, а Khaama Press съобщава, че самолетът се е отклонил от първоначалния си курс и се е разбил в планински район на Бадахшан.

След Индия се е насочил през Ташкент към летище Жуковски, съобщи Росавиация.

Представител на талибанското движение на власт в Афганистан е заявил пред Росавиация, че е изпратен разследващ екип.

По последна информация на талибанското министерство на транспорта най-малко четирима души са оцелели след самолетната катастрофа, информира ТАСС.

"Самолетът, който изчезна от радарите вчера вечерта (20 януари - б.р.), е открит в хода на издирвателно-спасителната операция. Четирима души, включително пилотът, са живи", посочват от ведомството и допълват, че издирването продължава.

Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия потвърди, че четирима от шестимата души, които са били на борда на самолета, изчезнал от радарите в Афганистан, са оцелели. Другите двама все още са в неизвестност.

Двама загинали след самолетна катастрофа край о. Крит

Двама загинали след самолетна катастрофа край о. Крит

Трябвало да участват в изложба, организирана от местния авиоклуб