Пътник на борда на полет на Alaska Airlines от Атланта до Сиатъл в сряда е обвинен в отправяне на бомбена заплаха, която е накарала пилотите да приземят самолета в Спокейн, Вашингтон, предава Асошиейтед Прес.

В документите, подадени в Окръжния съд на САЩ, се казва, че 38-годишният Брандън Скот е изправен пред обвинение за невярна информация и измама, съобщи The Seattle Times .

След като самолетът излита в сряда следобед, Скот връчва на стюардеса бележка, в която се казва, че има "няколко килограма" самоделни експлозиви в ръчния си багаж и детонатор при себе си, се твърди в съдебните документи.

Бележката на Скот изисква самолетът да бъде пренасочен към "всяко друго летище" и заплашва да убие всички в самолета, ако кацнат в Сиатъл. Бележката инструктира стюардесата да предупреди пилота и ръководителите на полети, но да не безпокои другите пътници на борда на самолета, се казва в документите.

В бележката се казва, че той ще се предаде "мирно" при пристигането си на пренасочената дестинация, според съдебната документация.

При пристигането си в Спокейн Скот е задържан, но претърсването от специализиран сапьорски екип не открива експлозиви, става ясно от информацията.

Скот казал на следователите, че е отправил фалшивата заплаха с надеждата да бъде арестуван, тъй като членове на могъщ картел са го чакали в Сиатъл, за да го убият. В документите не са включени други подробности за вярванията му.

Скот е задържан в затвора на окръг Спокейн и може да бъде осъден на до пет години затвор и възможна глоба от 250 000 долара, ако бъде признат за виновен. 

Пътник приземи самолет след припадане на пилот във Флорида

Пътник приземи самолет след припадане на пилот във Флорида

След успешното кацане пилотът е откаран в болница