В рамките на изминалата година войната в Украйна допринесе за изключително високия рекорд от 71.1 милиона вътрешно разселени лица по света поради конфликти или природни бедствия, според доклад на Центъра за мониторинг на вътрешно разселени лица на Норвежкия съвет за бежанците, публикуван в четвъртък, предава Асошиейтед Прес.

До края на 2022 г. 5.9 милиона души бяха принудени да се преместят в Украйна поради руската инвазия, като глобалният брой на вътрешно разселените лица поради конфликти и насилие достигна над 62 милиона, което е увеличение от 17% спрямо 2021 г. В Сирия има 6,8 вътрешни бежанци заради продължилата повече от десетилетие гражданска война.

Броят на разселените лица в своята страна в края на годината поради бедствия като наводнения и глад достигна 8,7 милиона, което е увеличение от 45% спрямо 2021 г.

Общият брой на вътрешно разселените лица по света от 71.1 милиона представлява увеличение от 20% спрямо 2021 г.

Вътрешното разселване се отнася до принудителното преместване на хора в рамките на собствените им граници, а докладът на Центъра за мониторинг на вътрешно разселени лица не включва онези, които напускат страната.

България разбира от кризи и протяга ръка на най-слабо развитите страни

България разбира от кризи и протяга ръка на най-слабо развитите страни

Страната ни готова да помогне с български иновации и високи технологии

След година, в която се водеха конфликти в Украйна, Сирия, Етиопия и други места, през 2023 година ситуацията не е по-различна. Агенцията на ООН за миграцията обяви тази седмица, че в рамките на няколко седмици вече има 700 000 вътрешно разселени лица в Судан поради конфликта между армията и пара-военна групировка.

Отчетът на Центъра за мониторинг на вътрешно разселване посочи метеорологичния феномен "Ла Ниня", обикновено свързан с увеличени валежи, като един от главните фактори за бедственото разселване. "Ла Ниня" допринесе за рекордните наводнения в Пакистан, Нигерия и Бразилия, както и за най-сухата пролет в Сомалия, Кения и Етиопия.

"През 2022 г. се създаде "перфектната буря" от конфликти и природни бедствия, което доведе до разселване в рекорден мащаб", каза Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците.

С всеобща молитва Кения бори сушата

С всеобща молитва Кения бори сушата

Прогнозите не са оптимистични