Въздушният удар на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по петролната база в Белгород не създава "подходящи условия за продължаване на преговорите" между Москва и Киев, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Руският президент Владимир Путин е получил доклад за ситуацията в Белгород, каза говорителят на президента. Песков припомни, че изпълняващият длъжността министър на извънредните ситуации Александър Чуприян, заедно с оперативната група, заминава за Белгород. "Вземат се мерки за реорганизиране на веригите за доставка на горива, така че случилото се по никакъв начин да не се отрази на нивото на снабдяване с всички необходими видове горива", каза още Песков.

Почти 1200 души са били евакуирани от близките домове в района на горящото петролно депо в Белгород, съобщи за ТАСС източник от службите за спешна помощ.

Площта на горене на петролните резервоари е 1200 квадратни метра, каза източникът. "Общата площ на горене на резервоарите с бензин и дизелово гориво възлиза на 1,2 хиляди квадратни метра. Два резервоара с дизелово гориво са повредени, има теч", каза източникът. За да се предотврати разпространението на огъня, пожарникарите охлаждат още пет резервоара, 11 резервоара в базата са празни.

Руските военни атакуваха с ракети гр. Василков край Киев, гори петролна база

Руските военни атакуваха с ракети гр. Василков край Киев, гори петролна база

В Харков снаряд е ударил жилищна сграда…

Към момента около 300 души и 100 единици техника, включително почти 200 служители на Министерството на извънредните ситуации на Русия, участват в гасенето на пожара. Половината от горящите резервоари са загасени. Сутринта имаше опасения, че пожарът може да обхване всичките 27 резервоара.

Най-малко седем обекта в два индустриални парка в Белгородска област са били повредени след обстрела от хеликоптери на въоръжените сили на Украйна, е съобщил Андрей Минаев, директор на Дирекцията за развитие на индустриалните зони.

"В момента е известно, че в резултат на сутрешния обстрел са регистрирани щети в индустриалния парк "Северни" и индустриалния парк "Фабрика". Повредени са най-малко седем обекта, не само производствени мощности, но и електропроводи, трансформаторни подстанции и други", каза той.

В петък, по информация на ръководителя на региона, два хеликоптера на украинските въоръжени сили нанесоха два въздушни удара в Белгород, в резултат на което възникна пожар в градската петролна база. Огънят обхвана резервоари за гориво в АД "Белгороднефтепродукт".

Припомняме, че на 23 март снаряд падна в Белгородска област и няколко човека пострадаха.

Руски граничен пункт е обстрелван от Украйна

Руски граничен пункт е обстрелван от Украйна

Няма жертви и щети