Пет малки тихоокеански острова са изчезнали заради покачващото се ниво на моретата и ерозията, откритие, смятано за първото научно потвърждение на въздействието на изменението на климата върху бреговата ивица в Тихия океан, твърдят австралийски учени, цитирани от „Гардиън”.

Потопените острови са част от Соломоновите острови, архипелаг, на който през последните две десетилетия се наблюдава годишно покачване на морското равнище с около 10 мм, според изследване, публикувано в майския брой на онлайн списанието  Environmental Research Letters.

Липсващите острови, с площ, варираща от 1 до 5 хектара, не са били обитавани от хора. Но други шест острова имат обширни територии, измити от морето, като на два от тях цели села са били разрушени и хората са били принудени да се преместят, установили още учените.

Единият остров е Нуатамбу, дом на 25 семейства, които са загубили 11 къщи и половината от обитаемата област от 2011 г. насам, допълват учените.

Проучването е първото, което научно „потвърждава многобройни анекдотични разкази от района на Тихия океан за драматичното въздействие на климатичните промени върху бреговата ивица и хората”, пишат изследователите в отделен коментар на сайта си.

Учените са използвали въздушни и сателитни изобразения, датиращи от 1947 г. насам на 33 острова, както и традиционно знание и радиовъглеродно датиране на дървета за своите констатации.

Соломоновите острови, страна, съставена от стотици острови и с население от около 640 хил. души, се намират на около 1600 км североизточно от Австралия.