Морски танкер, превозващ индустриално гориво, потъна в бурно море край Филипините в четвъртък, причинявайки голям петролен разлив, съобщиха официални лица, цитирани от "Ройтерс".

Шестнадесет от 17-те членове на екипажа на MT Terra Nova са били спасени, каза секретарят по транспорта Хайме Баутиста, след като корабът се преобърна край крайбрежния град Лимай в провинция Батаан. Издирва се един изчезнал моряк.

"Вече има нефтен разлив. В момента не можем да изпратим ресурсите си поради силни ветрове и високи вълни", каза секретарят по транспорта Хайме Баутиста на брифинг за ситуацията.

Корабът е превозвал 1494 метрични тона индустриално гориво, каза Баутиста.

Екипажът на Балило каза, че са се натъкнали на бурно море, преди корабът да се преобърне.

Говорителят на филипинската брегова охрана Армандо Балило каза на отделен брифинг, че 97-метров кораб на бреговата охрана е била изпратена да търси изчезналия екипаж и да се бори с нефтения разлив. По-малките кораби чакат времето да се подобри, преди да могат да отплават.

Проучване от въздуха от бреговата охрана показа петролно петно, което се разпространява на около две морски мили и се задвижва от силни вълни.

"Състезаваме се с времето. Ще направим всичко възможно, за да ограничим разлива", каза Балило.

Той добави, че водите, в които е потънал корабът, са близо до Манила и има "голяма опасност" разливът да стигне до столицата.

"Това е част от непредвидените ситуации, за които се готвим", каза Балило.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши нареди на министерството на околната среда да направи оценка на щетите и министерството на околната среда на страната каза, че неговият шеф е на път за град Лимай.

Испания задържа товарен кораб заради разлив на гориво край Сеута

Испания задържа товарен кораб заради разлив на гориво край Сеута

Tърговският флот изчисли, че размерът на разлива на гориво е един метричен тон