Pfizer и BioNTech обявиха във вторник, че очакват от Американската администрация по храните и лекарствата разрешение за спешна употреба за бустерната доза на ваксина срещу Covid-19 за всички лица на възраст 18 години и повече години, съобщи Си Ен Ен.

Компаниите заявиха, че подаването се основава на резултати от фаза 3 на изпитанието, включващо повече от 10 000 участници.

Данните сочат, че бустерните ваксини са безопасни и имат ефикасност от 95% срещу симптоматичен Covid-19 в сравнение със схемата за ваксинация с две дози в периода, когато силно заразния Delta е доминиращ щам. Pfizer пусна данните за ефикасността на бустерната доза на ваксината си миналия месец.

В САЩ одобриха прилагането на бустерна доза от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson

В САЩ одобриха прилагането на бустерна доза от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson

Бустерна доза е поставена на 11.2 милиона американци...

Припомняме, че Pfizer и BioNTech имат разрешение за частично поставяне на трета доза от ваксината им за строго определена група от хора. При разрешение от властите това ще е в подкрепа на политиката на Джо Байдън за трета доза за всички възрастни американци.

Новото искане от Pfizer и BioNTech идва, след като федералните здравни служители ясно изразиха загрижеността си относно намаляващия имунитет в навечерието на зимните месеци.

Ваксината Pfizer / BioNTech вече е разрешена за употреба и при деца на възраст от 5 до 15 години и е одобрена за юноши на възраст 16 и повече години.