Британски супермаркети обявиха, че някои продукти са в недостиг, а бензиностанции са били принудени да се затворят, след като правителственото здравно приложение каза на стотици хиляди работници да се изолират след контакт със заразен с COVID-19, информира "Ройтерс".

Британски вестници публикуваха на първа страница снимки на празни рафтове в супермаркетите, обявявайки "пингдемия" (от английската дума ping, едно от значенията на които е "иззвъняване").

Експерти гълчат Великобритания за "убийствената" отмяна на COVID-19 мерките

Експерти гълчат Великобритания за "убийствената" отмяна на COVID-19 мерките

Нивата на заразяване са на път да достигнат "доста страшни" нива.

Министърът за бизнеса Куаси Куартенг подчерта пред Sky News, че правителството било "много притеснено" за ситуацията, но че не признава характеристиката на телевизията за "голите" рафтове на супермаркетите.

След като заразените във Великобритания нарастват до близо 50 000 души на денонощие, стотици хиляди хора бяха посъветвани - или "пингнати" - от приложението за проследяване на контакти на Националната здравна служба да се изолират за 10 дни.

Драстичното намаляване на персонала, до което доведе това, вся хаос в различни сектори като доставки на храни, транспорт, супермаркети, хотелиерство, производство и медии. За да избегнат смущения, много хора са изтрили приложението от телефоните си.

Sainsbury's, втората по големина верига бакалници във Великобритания, заяви, че клиентите може да не успеят да намерят точния продукт, който искат.

COVID-19: Нов рязък ръст на новозаразените и починалите във Великобритания

COVID-19: Нов рязък ръст на новозаразените и починалите във Великобритания

Най-висок брой новозаразени от средата на януари

"Големи количества продукти се доставят ежедневно по магазините и нашите колеги са фокусирани върху това да ги изнесат на рафтовете възможно най-бързо", увери говорител на компанията.

Веригата за търговия на дребно Iceland уточни, че е затворила редица магазини заради недостиг на персонал. Британският петролен гигант BP посочи, че трябва временно да затвори малък брой бензиностанции заради липса на гориво, докато недостигът на шофьри на тирове се влошава от COVID-19 изолациите.

Репортери на "Ройтерс" са намерили много храни в магазините, въпреки че е имало известен недостиг на специфични продукти като бутилирана вода, безалкохолни напитки, салата и месо.

Джонсън: Пандемията във Великобритания не е приключила

Джонсън: Пандемията във Великобритания не е приключила

Властите вземат мерки

Организация на месната промишленост предупреди вчера, че веригите за доставка на храни са "на ръба на провала", тъй като отсъствията, свързани с COVID-19, са влошили и бездруго критичния дефицит на работна ръка. Официалните данни показват, че приложението е казало на близо 620 000 души да се изолират в Англия и Уелс през седмицата до 14 юли.

Министри твърдят, че то играе важна роля в противодействието на разпространението на вируса, от който починаха около 129 000 души във Великобритания - седмия най-голям брой жертви в света. Те позволиха на някои работници в критично важни роли да продължат да работят, дори когато са "пингнати".

Заразените във Великобритания нарастват рязко от няколко седмици. Но програмата за ваксинация, при която 88% от възрастните са получили една доза ваксина и над 69% - две дози, изглежда отслаби връзката между заразени и починали, като броят на починалите на ежедневна база остава относително малък.

Втори пореден над 30 000 заразени с коронавируса във Великобритания

Втори пореден над 30 000 заразени с коронавируса във Великобритания

Разпространението на "Делта" варианта предизвиква нови опасения