Втори кораб с българи на борда е отвлечен от сомалийски пирати.

Това съобщи капитан Продан Раданов, управител на фирма „Зодиак", цитиран от БНР.

Снощи около 21,30 ч. българско време на 620 мили от брега на Сомалия е похитен автмобиловоза „Asian glory", плаващ под британски флаг.

Той е пътувал от Сингапур за Джеда, Саудитска Арабия.

Българите на борда са наети от варненското представителство на фирма "Зодиак". Чрез нея са заминали и петимата български моряци в екипажа на британския танкер "Сейнт Джеймс парк", отвлечен по-рано тази седмица.

Отвлеченият „Аsian glory" е с 25-членен екипаж. Българите на борда са осем души. Четирима или петима са от Варна. От морската столица е и капитанът на кораба.

Останалите ни сънародници са от Велинград, Ямбол и Шумен.

Всеки момент очакваме пиратите да установят контакт и да започнат преговорите за освобождаването на отвлечения кораб "Сейнт Джеймс Парк".
Kaпитан Раданов

Освен българи на борда на "Asian glory" има и украинци, индийци и румънци.

Един от моряците е успял да се свърже с лондонския офис на „Зодиак" и да съобщи, че моряците са живи, намират се в добро състояние и върху тях не е оказван натиск.

Що се отнася до Сейнт Джеймс парк" Раданов съобщи, че руският капитан Винко Кривенко се е обадил на семейството си. Той ги е уверил, че всички на борда са добре, имат храна и вода. Пиратите се отнасят добре с тях, е казал още той.

"Asian glory" е бил похитен ден преди да стигне до мястото, където е трябвало да бъде сформиран конвой от търговски кораби за преминаването на опасните за плаване места край Аденския залив и бреговете на Сомалия.

Снощи „Сейнт Джеймс Парк" акостира на сомалийски бряг.

Капитан Раданов заяви, че всеки момент очаква да започнат преговорите с похитителите.

По-рано говорителят на външно министерство Драговест Горанов посочи, че такива преговори ще се водят между похитителите и упълномощени лица от фирмата „Зодиак", наела работниците.

Телефони за информация в Кризисния щаб към МВнР:

02/ 948 29 99
02/ 948 22 51

Той допълни, че целта на похитителите е да получат откуп и докато това не стане те ще полагат грижи за екипажа, кораба и товара.

От българското външно министерство поддържат постоянна връзка с близките на отвлечените българи.

Министърът на външните работи Румяна Желева съобщи, че Кризисният щаб при министерството е задействан и във връзка с второто отвличане на кораб.

Тя уточни, че след промяна на структурата на министерството по нейно искане, Кризисният щаб вече е постоянно действащ и се активира при всеки инцидент с българи по света.

До 4 януари близките на моряците и от двата кораба могат да получават информация на телефоните на щаба - 02/ 948 29 99; 02/ 948 22 51.

Говорителят на Съюза на военноморските сили от ЕС Джон Харбър заяви, че корабът е бил извън охраняваната зона и не се е движил по коридорите за сигурност.

Той посочи, че корабът е бил похитен от пирати, но не потвърди дали сомалийци са извършили отвличането. По думите му все още няма информация къде точно се намира плавателният съд.

По думите му корабът е бил отвлечен на 600 мили от бреговете на Аденския залив. Той е превозвал автомобили и се е движил в открито море в посока Сингапур.