Губернаторът на областта Приморие Сергей Даркин подписа заповед семействата на всеки от загиналите по време на инцидента с руската атомна подводница да получат по 100 хиляди рубли.

Днес ще се проведе паметна литургия за загиналите 17 граждански лица и 3 военнослужещи.

Припомняме, 20 души загинаха и 21 бяха ранени при пожар на руска атомна подводница.
Причината за инцидента е неизправност в пожарогасителната система.

Самата подводница не е повредена и изтичане на радиация няма. Президентът Дмитрий Медведев нареди да бъде започнато незабавно разследване на инцидента и даде пълната си подкрепа на семействата на жертвите.

Инцидентът с атомната подводница „Нерпа" повдига вечния въпрос в Русия - какво е състоянието на военните сили? След падането на Съветския съюз много често се говори за овехтялата материална база и за ниския морал на руските военни, съобщава RFI.

Честите сериозните инциденти съвсем не помагат за промяната на това впечатление. Инцидентът от неделя е деветия поред на борда на атомна подводница от 1992 г. насам.

Причината често е липса на бюджет, както и на квалифициран персонал. Ето защо президентът Медведев започна тази есен огромна реформа на армията - най-голямата от падането на Съветския съюз досега.
Реформата обаче никак не е евтина. Бюджетът за военни цели ще бъде увеличен с 50% за три години. До нaчалото на следващата година той трябва да е достигнал близо 40 милиарда евро.