За месец и половина след последното проучване на руското издание РБК броят на руснаците, получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, се е увеличил от 6,93 млн. души (4,74% от общото население на страната) на 13,9 милиона (9,52%). Това показват официалните данни за 16-18 май.

РБК са интервюирали регионалните оперативни щабове и Министерството на здравеопазването, а също така са проучили информация, качена на официалните сайтове на местните власти.

Русия се хвали с манипулативно допитване, изкарало я най-предпочитан производител на ваксини

Русия се хвали с манипулативно допитване, изкарало я най-предпочитан производител на ваксини

"Спутник V" пък била най-разпознаваемата ваксина по света

Лидерството сред регионите, където жителите са получили две дози от ваксината, остава на Чукотка. Там 18,61% от населението е получило две дози. Повече от 12% от жителите са били ваксинирани в Ненецкия автономен окръг (12,58%), Белгородска област (12,35%) и Мордовия (12,7%).

Кавказките региони са аутсайдери по този показател. По-малко от други, две инжекции ваксина срещу коронавирус са получили в Кабардино-Балкария (2,80%), Чечня (3,01%), както и в Северна Осетия (3,94%).

Две дози от ваксина, както следва от изследването на РБК, са получили малко повече от 9 млн. души, което съответства на 6,17% от общото население на страната. Преди месец и половина това число беше 4,72 млн. души (3,23% от общото население на страната). Част от регионите, включително Москва, не са предоставили нови данни за втория етап на ваксинация.

Северен Кавказ продължава да води и в антирейтинга по броя на хората, ваксинирани с първа доза. Главният аутсайдер е Дагестан, където този показател нараства от 0,97% в началото на април до 2,50% в средата на май.

Премиерът на Литва: "Спутник V" е още едно хибридно оръжие на Русия

Премиерът на Литва: "Спутник V" е още едно хибридно оръжие на Русия

"Нито е нещо добро за човечеството"