Полет с хуманитарни доставки от Нова Зеландия пристигна в Тонга в четвъртък, пет дни след като островната държава в южната част на Тихия океан беше засегната от вулканично изригване и цунами, предаде Ройтерс.

Говорител на властите съобщи, че самолет на Кралските новозеландски военновъздушни сили е кацнал на международното летище Фуа'амоту в Тонга, след като най-накрая от пистата е била разчистена покривка от вулканична пепел.

Очаква се в Тонга да пристигне и австралийски военнотранспортен самолет.

"Полетът превозва хуманитарна помощ и материали за подпомагане при бедствия, включително контейнери за вода, комплекти за временни подслони, генератори, хигиенни комплекти и комуникационно оборудване", посочва се в изявление на външния министър на Нова Зеландия Наная Махута.

Експлозията на вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай в събота уби най-малко четирима души, предизвика вълни цунами, които преминаха през архипелага, разрушиха села, курорти и много сгради и прекъснаха комуникациите в страната с население около 105 000 души.

Телефонните връзки между Тонга и външния свят бяха подновени късно в сряда, но според собственика на единствения подводен комуникационен кабел на архипелага възстановяването на интернет услугите вероятно ще отнеме месец или повече.

В разговор с Ройтерс от Тонга журналистът Мариан Купу заяви, че местното население почиства праха от изригването на вулкана, но се опасява, че ще свърши питейната вода. "Всеки дом има собствени резервоари за вода, но повечето от тях са пълни с прах, така че не е безопасно за пиене", каза Купу.

Четири жертви след "безпрецедентното бедствие" в Тонга

Четири жертви след "безпрецедентното бедствие" в Тонга

Изригването на подводния вулкан е нанесло огромни щети