В понеделник Нова Зеландия и Австралия успяха да изпратят военни полети за наблюдение в Тонга, за да оценят щетите, които огромно подводно вулканично изригване причини в тихоокеанската островна държава. Това предаде Асошиейтед Прес.

Облакът от пепел, който се издигна след изригването в събота, попречи на предишните полети. Нова Зеландия ще се опита да достави и основни продукти, включително така необходимата питейна вода, с военен транспортен самолет във вторник.

Комуникациите с Тонга остават изключително ограничени. Компанията, която притежава единствения подводен оптичен кабел, свързващ островната държава с останалия свят, заяви, че той вероятно е бил прекъснат при изригването и ремонтът може да отнеме седмици.

Проблемът не позволява на повечето жители на Тонга да използват интернет или да провеждат телефонни разговори в чужбина. Тези, които са успели да изпратят съобщения, описват страната си като "лунен пейзаж" след вълните цунами и вулканичната пепел.

Цунами с височина около 80 см се разби в бреговата линия на Тонга. Не се съобщава за жертви, въпреки че все още има опасения за хората на някои от по-малките острови в близост до вулкана.

Заплахата от цунами в Тихия океан намалява, голям облак вулканичната пепел пречи на оценката на щетите

Заплахата от цунами в Тихия океан намалява, голям облак вулканичната пепел пречи на оценката на щетите

Звукови вълни от огромното изригване стигнаха чак до Аляск