Полицията в Балтимор събра близо 2 000 оръжия, включително ракетна установка, предаде в. "Фигаро".

Вестникът отбелязва, че това е станало по време на операция по обратно изкупуване, насочена към намаляване на престъпността в североизточните щати.

Операцията, която продължи три дни миналата седмица, имаше за цел да иззема колкото е възможно повече оръжия.

Балтимор е един от най-престъпните градове в САЩ с почти едно убийство на ден, според местния ежедневник "Балтимор сън". Броят от 300 убийства бе превишена за 2018 г. за четвърта поредна година. Данните от 2017 г. сочат за 342 загинали, от които 299 са загубили живота си от огнестрелна рана.

Общо бяха събрани 1860 оръжия, съобщи АФП за говорител на полицията, без да уточнява вида на оръжията. В "Туитър" кметът на Балтимор Катрин Пю каза, че е иззета и ракетна установка.

Полицията, която обеща на продавачите анонимност, предложи да плати 25 долара за амуниция, 100 долара за пистолет или пушка, 200 долара за полуавтоматична пушка и 500 за автоматична пушка. Според общинския съвет за тази операция е бил отпуснат бюджет от 250 000 долара.

В редакционна статия в. "Балтимор сън" заяви, че програмата е "загуба на време, пари и ресурси", защото мнозинството от продавачите не са престъпници и много от възстановените оръжия "дори не работят". Началникът на полицията Гари Тагъл обаче каза, че "Балтимор сън" не прави разлика, защото "ако те вече не съществуват, ако вече не са в дома, не могат да бъдат използвани или откраднати".