Най-малко 60 души са загинали, а още стотици са изчезнали, след като през нощта претоварен китоловен кораб е потънал в река Конго. Това обяви министърът на хуманитарните въпроси на Демократична република Конго, съобщава "Ройтерс".

Министър Стив Мбикай уточни, че на борда на кораба са се намирали повече от 700 души, но досега на мястото на бедствието в провинция Май-Ндомбе в западната част на страната са открити само 300 оцелели.

Корабът плавал през нощта в неделя от Киншаса до Мбандака, когато се натъкнал на проблеми близо до село Лонгола Екоти в провинция Май-Ндомбе.

Министърът заяви пред "Ал Джазира", че основната причина за потъването е твърде многото пътници и товар на плавателния съд, добавяйки, че "плаването през нощта също е изиграло роля".

Мбикай изрази съболезнования на засегнатите семейства и призова за санкции срещу онези в транспортния сектор, за които се установи, че са замесени.

Смъртоносни инциденти с плавателни съдове са често срещани в Конго, който има малко асфалтови пътища в огромната си, гориста вътрешност и където плавателните съдове често са натоварвани далеч над капацитета си.

За повечето хора реката Конго и нейните притоци са единственото средство за пътуване на дълги разстояния.