Поредна пясъчна буря се спусна над Ирак и затвори летища, училища, университети и обществени сгради в цялата страна, съобщава "Франс прес".

Това е осмата поред пясъчна буря, която връхлетя страната през последния месец.

При последното подобно явление по-рано този месец един човек загина, а други 5000 бяха приети в болница заради респираторни проблеми.

Днес гъст облак от жълтооранжев пясък покри столицата Багдад и редица други градове.

Това драстично намали видимостта до едва 300 метра на летището в Багдад, което принуди властите да затворят въздушното пространство и да спрат полетите.

Летищата в Наджаф и Сулеймания също бяха затворени за деня.

Властите в седем от 18-те иракски провинции, включително Багдад, наредиха правителствени служби да бъдат затворени.

Пясъчна буря прати над 1000 души в болница в Ирак

Пясъчна буря прати над 1000 души в болница в Ирак

Това е седмото поред подобно метеорологично явление за месец

Здравните заведения в цялата страна обаче останаха отворени, тъй като властите предупредиха, че най-застрашени са възрастните и хората, страдащи от хронични респираторни и сърдечни заболявания.

Училищата в цялата страна също бяха затворени, а изпитите в края на годината бяха отложени за вторник. Университетите също отмениха временно провеждането на изпитите.

Очаква се пясъчната буря да се разсее постепенно тази вечер.

Ирак е особено уязвим от изменението на климата и през последните няколко години вече стана свидетел на рекордно ниски валежи и високи температури.

Според експертите тези фактори заплашват да доведат до социална и икономическа катастрофа в страната.

През ноември Световната банка предупреди, че до 2050 г. водните ресурси в Ирак може да намалеят с 20% заради климатичните промени.

В началото на април правителствен служител предупреди, че през следващите десетилетия Ирак може да се сблъска с "272 дни прах" годишно.

Министерството на околната среда съобщи, че проблемът с това метеорологично явление може да бъде решен чрез "увеличаване на растителната покривка и засаждане на гори, които да изпълняват ролята на ветрозащитни съоръжения".