Наводненията в Пакистан, причинени от тежките проливни дъждове в страната, са засегнали около 12 млн. души.

Това обяви правителствената агенция за бедствията и авариите, цитирана от РИА Новости.

Началникът на агенцията за бедствията и авариите Надим Ахмед заяви, че общият брой на засегнатите важи само за жителите на провинциите Кибер Пактунква и Пенджаб, тъй като все още не са ясни щетите от провинция Синд.

Припомняме, вчера бе съобщено, че според данните на ООН, броят на засегнатите от пороите в страната се равнява на 4.5 милиона.

Причина за „мощните" наводнения, които са най-сериозните от 80 година насам, станаха поройните мусонни дъждове, които потопиха цели региони и села.

Медицинските лица изразиха опасения от избухването на различни епидемии сред жителите на засегнатите региони и бежанците, настанени във временните лагери.

Причината е липсата на питейна вода и лошите хигиенни условия.

Обилните валежи и придошлата река Инд принудиха още хиляди хора да напуснат домовете си в най-гъстонаселената провинция на страната -Пенджаб, а в съседната провинция Синд са евакуирани 350 000 души. Така засегнатите от природната стихия провинции станаха седем.

Пострадалите обвиняват властите, че не успяват да реагират адекватно на сиутацията и да осигурят дори най-елементарна помощ. Най-остри са критиките към президента Асиф Али Зардари, който не отмени европейската си обиколка и отпътува от страната.

Близо два милиона са пакистанците, които се нуждаят от помощи за преодоляване на последствията от поройните дъждове.