Пожарът в лондонския дворец Съмърсет хаус е бил овладян, като повече от 120 пожарникари са борили с огнената стихия, съобщава "Евронюз".

Няма данни за пострадали и причините за пожара все още се изясняват.

"Твърде рано е да се коментира състоянието на сградата, но мисля, че благодарение усилията на службите за спешна помощ щетите ще са върху една малка част от нея", каза директорът на Somerset House Trust Джонатан Рики. Тъй като лондонската пожарна бригада продължава своето разследване и операции, Съмърсет хаус ще остане затворен за обществеността до второ нареждане."

Пожарните екипи ще останат на място до неделя.

Запали се покривът на лондонски дворец, използван за галерия

Запали се покривът на лондонски дворец, използван за галерия

Няма пострадали хора

Припомняме, че Съмърсет хаус работи като галерия, в която се помещава голяма колекция от произведения на изкуството, включително произведения на Ботичели и Сезан.

Съмърсет Хаус е разположен на брега на река Темза в централен Лондон.

Историята на Съмърсет Хаус датира от 1547 г. Това е била резиденция на принцеса Елизабет, преди тя да бъде коронясана за кралица Елизабет I през 1558 г. и щаб на парламентарната армия от 1642 г. по време на Гражданската война в Англия, и е бивш дом както на Адмиралтейството, така и на Службата за вътрешни приходи.

Големият пожар в Лондон през 1666 г. унищожава голяма част от Лондонското сити, но спира точно до мястото на Съмърсет Хаус и не я засяга.