Руските власти обявиха, че над 250 горски пожара горят днес в страната, унищожавайки повече от 3 млн. хектара територия, информира ДПА.

Противопожарните операции са в ход в 180 засегнати района, обхващащи около 1,3 млн. хектара, съобщи органът за защита на горите "Авиалесоохрана".

Другите пожари, горящи в по-малко достъпни райони, не се гасят, защото няма опасност за хората, уточниха властите.

Горски пожари бушуват в Сибир, гъст дим покри Якутск и затвори летището

Горски пожари бушуват в Сибир, гъст дим покри Якутск и затвори летището

Якутия преживява най-сухото лято през последните 150 години

Пожари горяха особено свирепо в Сибирската република Саха, известна още като Якутия, в североизточната част на Русия и беше обявено извънредно положение.

Извънредно положение е обявено в общо осем региона.

В Якутия огънят се разпространява към района на Сангар и неговите петролни хранилища, уточни "Интерфакс", позовавайки се на службата за гражданска защита.

Почти 400 села в сибирския край Красноярск са били погълнати от дим, съобщава държавната агенция ТАСС. "Авиалесохрана" уточни, че повече 6 700 души са били разположени в цялата страна, за да овладеят пожарите.

Русия се бори с най-тежките горски пожари от един век насам.

Русия прати военни хеликоптери и самолети за борба с пожари в Сибир

Русия прати военни хеликоптери и самолети за борба с пожари в Сибир

Докато пожарите бушуват в горите, страната се бори с гореща вълна, Москва отчете 33,1 градуса по Целзий

Около 14,3 млн. хектара са изгорели в страната от началото на годината според международната природозащитна организация "Грийнпийс".

Предишният, мрачен рекорд за века е поставен през 2012 г., когато 16 млн. хектара са унищожени от пожар.

"Това е свързано с нарастващите климатични промени. Сезонът на горските пожари става все по-дълъг, засушаванията са по-чести, те продължават по-дълго и са по-интензивни", коментира експертът по горите в "Грийнпийс" Алексей Ярошенко.

Той критикува липсата на закони, пари и персонал за защита на горите. Природозащитниците многократно изтъкнаха, че много пожари са причинени от хора. Въпреки предупрежденията, много руснаци палят лагерни огньове в сухите гори и често ги оставят без надзор.