Силни дъждове и наводнения предизвикаха смъртта на най-малко 306 души в източната южноафриканска провинция Квазулу-Натал, включително в град Дърбан, а в следващите дни се прогнозират още валежи и бури, предава АП.

Очаква се броят на загиналите да нарасне, тъй като десетки хора, включително цели семейства, са в неизвестност, съобщиха официални лица в четвъртък.

Продължителните дъждове предизвикаха хаос в провинцията, разрушавайки домове и пътища. Щетите на Дърбан и околния район Етеквини се оценяват на 52 милиона долара, каза кметът на района Мксолоси Каунда в четвъртък.

Най-малко 120 училища са наводнени, което накара местните власти да спрат учебния процес и да затворят временно всички училища в провинцията.

Най-малко 18 ученици и един учител от различни училища са загинали при наводненията, каза министърът на образованието Анджи Мотшекга.

Силите за национална отбрана на Южна Африка са разположили войски за подпомагане на спасителните операции и разчистването на инфраструктурата.

Наводненията прекъснаха водата и електричеството в големи части от Дърбан и околния район Етеквини и ще отнеме поне седмица, за да се възстановят тези коминални услуги, според официални лица.

Президентът на страната Сирил Рамафоса свиква извънредно заседание на кабинета, за да обяви наводненията за национално бедствие, което ще позволи да бъдат освободени средства за възстановяване на щетите. Той посети няколко района, засегнати от наводненията и свлачищата в сряда.

Расте броят на жертвите на бурята Меги във Филипините

Расте броят на жертвите на бурята Меги във Филипините

Загинали са най-малко 123 души