Повреда в двигателите вероятно е причината за инцидента с разбилия се в сряда самолет на „Търкиш еърлайнс". Това е показало разследването на холандската полиция, съобщи СИТА.

Според ръководителя на холандската Служба по безопасност Питер ван Воленховен Боинг 737-800 е паднал директно на земята, което означава, че може да става въпрос за блокиране на двигателите.

Говорителката на службата обяви, че това е една от версиите, по които се работи. Окончателните резултати от разследването ще бъдат обявени следващата седмица.

Кметът на квартала, към който спада летище Схипхол, оповести гражданството на 9-те загинали при инцидента. Става въпрос за 5 турци и 4 американци.

Припомняне, самолет изпълняващ полет от Истанбул до летище Схипхол в Амстердам, катастрофира на 3 км от пистата, като се разцепи на три части.

Въпреки сблъсъка, отломките не избухнаха в пламъци и десетки пасажери успяха да се измъкнат от борда на самолета само с леки наранявания.

На самолета са пътували 135 души, а не както бе оповестено по-рано - 134. На борда са се намирали 60 холандски граждани, 51 от Турция, 7 американци, 4 италианци, двама сирийци и по един пасажер от Германия, България, Финландия, Тайван и Судан.

По последни данни в болница се намират 63 души.

По информация на БНР самолет на турските авиолинии, изпратен да прибере част от оцелелите пътници е кацнал вчера в 16.45ч. на летището в Истанбул.

Първият от пострадалите, който е слязъл от самолета, е нашият съгражданин Джем Мерт.

Младежът, на около 20 години с двойно гражданство - българско и турско, е слязъл пръв от самолета с помощта на количка и патерици, заради гипсирания си крак.

Кракът му е бил затиснат между седалката и едно откъснато от самолета парче.