Пожар рано в петък унищожи най-малко 60 къщи в квартал с гъсто населени импровизирани жилища, заобиколен от някои от най-богатите улици на ултрамодерната столица на Южна Корея - Сеул, принуждавайки около 500 жители да избягат.

Пожарникарите потушиха пламъците в сеулското село Гурионг в рамките на около пет часа, а официални лица казаха, че към петък следобед местно време няма съобщения за ранени или смъртни случаи.

Шин Йонг-хо, служител в противопожарната служба на квартал Гангнам в Сеул, каза, че спасителните екипи продължават да претърсват районите, засегнати от пожара, но се смята, че всички жители са се евакуирали безопасно.

Повече от 800 пожарникари, полицаи и обществени работници се бориха с пламъците и се занимаваха с евакуациите, след като огънят започна около 6:30 сутринта местно време (23:30 часа в четвъртък българско време.

Ким А-реум, служител в Гангнам, каза, че около 500 жители са евакуирани в близки съоръжения, включително училищен физкултурен салон. Длъжностни лица планират да преместят неуточнен брой хора, чиито домове са били разрушени или сериозно повредени, в три хотела.

Ли Вон-чеол, един от лидерите на общността в селото, каза, че жителите са успели бързо да споделят новините за пожара чрез мобилните комуникации и че пожарникарите са обикаляли от врата на врата, търсейки хора и помагайки им да се евакуират.

Новината за пожара разтревожи южнокорейския президент Юн Сук-йол, който по време на посещението си в Швейцария за срещите в Давос инструктира служители да мобилизират всички налични ресурси, за да сведат до минимум щетите и жертвите, каза неговият говорител Ким Юн Хе.

Пожарът избухна точно по време на празниците за лунната Нова година.

Страната все още се отърсва от най-тежкото си бедствие от почти десетилетие, след като близо 160 души загинаха при блъсканица в оживен район, пълен с нощни клубове в Сеул през октомври.

Село Гурионг, незаконен лагер, разположен близо до някои от най-скъпите недвижими имоти в Сеул, известен с извисяващи се многоетажни апартаменти и пищни търговски райони, отдавна е символ на рязкото неравенство в доходите в Южна Корея.

Селото на хълма често е било повреждано от пожари през годините, заради пренаселените му гъсто построени домове, изградени от лесно запалими материали. Единадесет къщи бяха унищожени по време на предишен пожар в селото през март миналата година и около 100 души бяха принудени да се евакуират, след като части от района бяха наводнени от дъжд миналия август.

Селото, в което понастоящем живеят около 600 души, е създадено през 80-те години на миналия век като селище за хора, които са били изгонени от първоначалните си квартали в рамките на огромните разчиствания на къщи и проекти за реконструкция на града.

Стотици хиляди хора бяха изведени от домовете им в бедни квартали и селища с ниски доходи през онези години, процес, който тогавашните военни лидери на страната смятаха за решаващ за разкрасяването на града за чуждестранни посетители преди Олимпийските игри в Сеул през 1988 г.

Градската управа на Сеул за първи път обяви планове за преустройство на района през 2011 г., но усилията са в застой поради разногласия между градските власти и жителите относно компенсациите за земя и други въпроси.