Властите в Бразилия продължават разследването за пожара в Националния музей в Бразилия, който вчера изгоря почти напълно.

Сградата на музея, която се намира в Рио де Жанейро, може всеки момент да се срине.

Огнеборците в страната продължават да вадят ценни експонати, които не са напълни съсипани при пожара. Спасителните служби все още гасят и остатъчни огнища в сградата.

200-годишният Национален музей на Рио де Жанейро гори

200-годишният Национален музей на Рио де Жанейро гори

20 милиона експоната, археологически находки, египетски артефакти и изследвания са загубени

Причината за пожара - работи се по няколко версии. Предполага се, че е възможно пожарът да е възникнал вследствие на късо съединение. Възможно е и пламъците да са тръгнали от самоделен хартиен фенер, който да е кацнал на покрива на сградата, пише БНТ.

Според ръководството на институцията е можело да не се стига до толкова големи загуби, ако сградата е била снабдена със съвременна противопожарна система. Управлението в страната обаче не отпускало достатъчно финансиране на музея.

По думите на просветния министър в страната Министерството на образованието незабавно ще отпусне 10 милиона реала на Федералния университет на Рио де Жанейро, за да гарантира опазването на наследството, както и да покрие разходите по разследването в координация с полицията.

Сумата се равнява на около 2.5 милиона долара. Отделно от това се отпускат и други средства за укрепването на опустошената сграда.