Огромен пожар опустошава 200-годишния национален музей в Рио де Жанейро в Бразилия, унищожавайки колекция от повече от 20 милиона експоната, вариращи от археологически находки до исторически спомени, съобщава "Ройтерс".

Унищожението на сградата, някога дворец на императори, е "неизмерима загуба за Бразилия и света, двеста години работа, научни изследвания и знания са загубени", коментира президентът Мишел Темер.

Няма информация за жертви и за вероятната причина за пожара. Музеят, който е свързан с федералния университет в Рио де Жанейро и образователното министерство, е основан през 1818 година.

В него се помещават няколко забележителни колекции, включително египетски артефакти и най-старата човешка вкаменелост в Бразилия.

 

Не само бразилска история е в пламъци, мнозина виждат в това метафора за града и за страната като цяло, пише БиБиСи.

Рио де Жанейро е в криза. Нарастващото насилие, дълбокият икономически упадък и политическата корупция се съчетават и превръщат града в сянка на това, което някога е бил

През 2016 г. Бразилия домакинства Олимпийските игри и вложи милиарди долари и ударът за Рио бе голям. Към това се добавя и фактът, че федералните разходи са намалени, а с нарастващото насилие и броят на туристите също намалява.

Мнозина отбелязват, че музеят е пренебрегван и недофинансиран от години и сега, последствията са опустошителни за Бразилия.