Природни пожари принудиха властите в канадската провинция Албърта да евакуират град Слейв Лейк, съобщава lenta.ru. Според данните евакуирани са около 7 000 души, а в населеното място са останали само служители на службите за безопасност.

За евакуацията на Слейв Лейк беше предупредено още миналата седмица, когато горските пожари се насочиха към града. Ситуацията се усложняваше допълнително от силния вятър. Според данните на метеоролозите скоростта на вятъра достига до 45 метра в секунда.

Властите поясниха, че огнената стихия е „атакувала" града от две места - от изток, където изгоряха 2 000 хектара гора, както и от юг, където бяха изпепелени 15 000 хектара горски насаждения.

Местни жители разказват, че тези пожари са най-страшното бедствие в историята на града. Градоначалникът на Слейв Лейк не уточни кога точно местните хора ще могат да се завърнат по домовете.

Освен този град заради пожарите в провинция Албърта бяха евакуирани още няколко населени места , както и една нефтодобивна площадка.

Властите определиха като причина за природното бедствие високите температури, както и силните ветрове.