Пожарите на територията Република Северна Македония отново се разгоряха и през последните часове обстановката се усложни, съобщи БНТ. Много тлеещи огнища може да пламнат отново.

Българските пожарникари продължават да помагат в гасенето на пламъците. Словения, Австрия и Сърбия също изпратиха техника и жива сила. Армията и стотици доброволци са на терен.

Уточнява се, че пожарът около българската граница е овладян, вятърът го е насочил към вътрешността на страната. Огънят е на около 4 км от границата ни и възможността той да навлезе на българска територия е минимална. Въпреки това десетки български гранични полицаи, военни и пожарникари извършват денонощни наблюдения по границата.

75 горски и граничари наблюдават дали пожарът от РСМ няма да прескочи у нас
Обновена

75 горски и граничари наблюдават дали пожарът от РСМ няма да прескочи у нас

Военни от ранна утрин са на място - правят просеки, потушават тлеещи огнища

Същевременно близо до град Пехчево се издигат големи пламъци. В следобедните часове вятърът разпали активни и тлеещи огнища и към момента огънят е много близо до четири села.

Огънят е стигнал на метри от къщите в селата Будинарци и Робово.

Няколко къщи, вили и стопански постройки са изгорели напълно в село Нов Истевник. Десетки домове все още са без електричество. Навсякъде се виждат тлеещи огнища, които огънят може да разпали отново.

Хората разказват, че са преживели най-кошмарната нощ в живота си. Пети ден пожарникари, военни, доброволци правят всичко по силите си, за да не допуснат огънят да стигне до къщите в населените места.

През целия ден не стихна и пожарът край селата Умлена и Робово. Българските пожарникари също са там и помагат в гасенето на огъня.

"Нашият екип, така наречен изнесен пост от 25 пожарникари в Македония, има за основна задача, освен да запази двете села в непосредствена близост, македонските села до България, да пази източния фронт на пожара, така че да не дойде в България. Тоест превантивно нашите работят и по тази задача. Имат някой ефективни намеси, включително и запазени две села. За съжаление една църква е изгоряла." - заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

РСМ обяви кризисно положение заради пожарите

РСМ обяви кризисно положение заради пожарите

За срок от един месец