Гърция оттегли молбата си за европейска помощ в борбата срещу горските пожари, съобщава Нова телевизия.

Говорителката на пожарната служба в Гърция заявила, че международната помощ вече е сметната за ненужна и пожарите са потушени.

Премиерът Алексис Ципрас благодари на пожарникарите за усърдната борба с огнената стихия, бушуваща от три дни край столицата Атина. Жертвите на пожара са приблизително 1500 хектара гори и храсти. Еколози прогнозират, че за да бъде възстановена растителността ще са нужни близо 30 години.

Гърция моли ЕС за помощ срещу пожарите

Гърция моли ЕС за помощ срещу пожарите

Страната се нуждае от повече противопожарни самолети...

"За щастие няма жертви... щетите бяха ограничени", изтъкна гръцкият премиер..

Горският пожар в Капандрити и на остров Каламос, възпламенили се в понеделник, също са овладяни. Опасността там беше, че огънят е в област с много ваканционни къщи. В борбата със стихията са се включили пет самолета, 7 хеликоптера, близо 300 пожарникари и 100 военни. Изгорелите къщи са най-малко пет.

Пожарите на о. Закинтос не са погасени и там продължава да има активни фронтове, огън гори и западните части на полуостров Пелопонес.

55 нови пожара са възникнали в Гърция за 24 часа

55 нови пожара са възникнали в Гърция за 24 часа

В страната има повишен риск от възникването на нови огнища

Гръцките власти подкрепят версията, че много от пожарите са били умишлени, защото във вторник пожарникари са открили запалително устройство в гората на о. Самос.

Припомняме, че от 13 август досега в Гърция избухнаха 146 нови пожара, като най-сериозно е положението северно от Атина, на полуостров Пелопонес и на остров Закинтос.

Хиляди хора бяха евакуирани от домовете им.