Борбата с пожарите в Гърция продължава. В страната има повишен риск от възникването на нови огнища на пожари.

По официални данни на Службата за пожарна безопасност на Гърция за последните 24 часа (от 6 часа на 14 август до 6 часа на 15 август 2017 г.) на територията на страната са възникнали 55 пожара. Към момента по-голямата част от тях са били локализирани в начален етап.

Пожарите в Гърция не стихват
Обновена

Пожарите в Гърция не стихват

Към момента в страната има 46 огнища на пожари

Все още не е потушен пожарът в гориста местност в Каламос, област Атика. На мястото в борбата с огъня работят 180 пожарникари със 72 превозни средства и 58 души доброволци. Включени са и подразделения на Министерство на отбраната.

Продължава борбата с пожара в Агротодасаки, местността Крионери, област Илия, където участват 42 пожарникари с 20 автомобила и 27 души доброволци.

Горските пожари в Гърция продължават

Горските пожари в Гърция продължават

На много места са се сформирали огнени фронтове

Продължава гасенето на пожарите, възникнали в различни части на остров Закинтос. Там огнищата са разпокъсани. Пожари има в Катастари - област Панагула, в района Киломенос, Ано Волимес, Волимес, Агиос Николаос, Дафни, Кампи.

Ограничен е пожарът, възникнал на 13 август в района Свороната Кефалония. Под частичен контрол са поставени пожарите, възникнали в последните няколко дни на остров Кефалоня, в районите Доризата, Каравадос, Адрактас, както и в горска площ в региона Агия Кириаки, област Илиа.

Според анализ на картата за риска от пожар за днешния ден е обявен много висок риск (степен 4) за областите Атика, Евбея, Додеканези, Циклади и островите Крит, Лесбос, Хиос, Самос, Икария, Псара.

Спешни мерки и солени глоби срещу горските пожари в Гърция

Спешни мерки и солени глоби срещу горските пожари в Гърция

Забраняват влизането в горските райони

Висок риск (степен 3) е обявен за районите Беотия, Фтиотида, Коринтия, Арголида, Лакония, Месиния, Ахая, Етолакарнания, Превеза, Теспротия, Еврос и островите Закинтос, Кефалоня, Итака, Лефкада, Корфу, Паксос, Самотраки, Лемнос , Агиос Ефстатиос и Скирос.

Гръцките власти призовават гражданите, при развитие на пожар в определена област и риск за смесени жилищни зони, да напуснат своевременно района на бедствието и да не пречат на работата на пожарникарите. Водачите на превозни средства трябва да избягват да се движат в областите на пожар, тъй като има опасност от задръствания и повреди по автомобилите. Призовава се да не се създава паника и гражданите да следват стриктно указанията на властите.

В случай на пожар или авария, гражданите трябва незабавно да уведомяват Центъра за противопожарната охрана на телефонен номер 199.

Към момента в посолството ни в Атина няма постъпила информация за пострадали или засегнати български граждани, в следствие на пожарите, бушуващи на територията на Гърция.

Няма пострадали българи при пожарите в Гърция

Няма пострадали българи при пожарите в Гърция

Най-тежко остава положението на остров Закинтос

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция, да се информират предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Атина: 00 30 6937 096 220 .

Горски пожар бушува на гръцкия остров Китира

Горски пожар бушува на гръцкия остров Китира

Пожарът е избухнал в западната част