Въпреки че остава месец до края й, през 2023 г. ще достигнем глобално затопляне с около 1,4 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, добавяйки още един към "оглушителна какофония" от счупени климатични рекорди, съобщи Световната метеорологична организация (СМО) в четвъртък, цитирана от Ройтерс.

Временният доклад на СМО за състоянието на глобалния климат потвърждава, че 2023 г. ще бъде най-топлата година в историята с голяма разлика, задминавайки предишните рекорди от 2016 г., когато светът беше с около 1,2 градуса по-топъл от средната температура за прединдустриалната епоха.

Това показва неотложността, пред която са изправени световните лидери, докато се борят с постепенното премахване на изкопаемите горива на годишната среща на върха на ООН за климата COP28, която започва в четвъртък в Дубай.

"Нивата на парникови газове са рекордно високи. Глобалните температури са рекордно високи. Покачването на морското равнище е рекордно високо. Антарктическият морски лед е рекордно нисък", каза генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Констатацията на доклада обаче не означава, че светът е на път да премине дългосрочния праг на затопляне от 1,5 градуса, който според учените е таванът за избягване на катастрофални промени в климата съгласно Парижкото споразумение от 2015 г.

За това нивото на затопляне ще трябва да се поддържа по-дълго.

Топлата 2023 година предостави плашещ преглед на това какво може да означава трайно преминаване на границата от 1,5 градуса.

Тази година морският лед в Антарктида достигна най-ниската си зимна максимална площ в историята, около 1 милион квадратни километра (386 000 квадратни мили) по-малко от предишния рекорд. Швейцарските ледници са загубили около 10% от оставащия си обем през последните две години, се казва в доклада. А горските пожари изгориха рекордна площ в Канада, възлизаща на около 5% от горите в страната.

Изменението на климата, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива, съчетано с появата на естествения климатичен модел Ел Ниньо в източната част на Тихия океан, тласна света в рекордна територия тази година.

Следващата година може да бъде по-лоша, казаха учените, тъй като въздействието на Ел Ниньо вероятно ще достигне своя връх тази зима и ще доведе до по-високи температури през 2024 г.

Саудитска Арабия "омайва с петрол" бедните страни от Третия свят

Саудитска Арабия "омайва с петрол" бедните страни от Третия свят

Учените по климата казват, че използването на изкопаеми горива трябва да намалее бързо, но Рияд работи в обратната посока