Президентът на Коморските острови Азали Асумани е "извън опасност", след като беше ранен в петък при нападение с нож от 24-годишен полицай, който беше намерен мъртъв в килията си ден по-късно, съобщиха официални лица в събота, цитирани от Ройтрерс.

Нападението е станало около 14 часа местно време (съвпада с българското) в петък в Салимани Итсандра, град на север от столицата Морони.

"Президентът се чувства добре. Той няма здравословни проблеми, извън опасност е. Направени са му няколко шева", каза министърът на енергетиката Абубакар Саид Анли на пресконференция в Морони в събота.

Азали е бил нападнат, докато е присъствал на погребение, според президентството. Все още не е установен мотивът за нападението Нападателят Ахмед Абду излязъл в отпуск в сряда, преди да организира атаката в петък.

Абду беше настанен в килия, след като беше задържан. Въпреки това, "тази събота сутрин, когато следователите отидоха да го видят, те го намериха да лежи на земята, тялото му беше безжизнено", каза Али Мохамед Джунаид, прокурор на Коморските острови, на отделна пресконференция.

Той добави, че се води разследване за установяване на мотивите за нападението и причината за смъртта му. През май Асумани положи клетва за четвърти мандат след напрегнати избори през януари, за които опонентите му твърдят, че са били опорочени. Властите отричат ​​обвиненията.