Най-малко 13 души са били простреляни в метростанция в Бруклин във вторник сутринта, а също били открити "няколко невзривени устройства", съобщи противопожарната служба на Ню Йорк, цитирана от Си Ен Ен.

Пожарникарите съобщават, че 13 души са откарани в болници и един човек е в критично състояние.

Инцидентът е станал на метростанцията на 4-то авеню и 36-та улица в квартал "Сънсет Парк" в Бруклин около 8:30 ч местно време (15:30 часа българско време). На мястото е имало силно задимяване.

Според висш служител на правоохранителните органи първоначално е имало данни за петима простреляни и за взривяване на димно устройство в метростанцията.

Полицията съобщи, че според предварителен доклад извършителят е бил мъж, вероятно носещ противогаз и оранжева строителна жилетка, който е избягал от местопроизшествието. На метростанцията няма останали опасни предмети, съобщиха от нюйоркската полиция. Властите разследват произшествието като терористичен акт. 

Очевидец разказва за Си Ен Ен, че в третия вагон на метрото е видял хаос и паника и много кръв по пода, а изстрелите са звучали като фойрвеки. Стрелбата е станала в дъното на същия вагон, а пътниците не са успели да отворят вратата, водеща към следващия. Във вагона е имало 40-50 души.

"Президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за стрелбата и Белият дом е в постоянна връзка с кмета на Ню Йорк Ерик Адамс", съобщи говорителят му Джен Псаки.

На училищата в района е наредено да не пускат учениците навън.