Природни бедствия, включително бури и земетресения, са нанесли щети за 175 млрд. долара през 2016 година. Това обяви германският презастрахователен гигант "Мюних Ре". Това са най-високите стойности от 2012 година насам, съобщава Агенция "Франс прес".

Докато годината се сблъсква с две трети ръст на финансовото въздействие на катастрофите по света, жертвите от природни бедствия през 2016 г. са били далеч по-малко в сравнение с предходната година. Регистрирани са 8700 смъртни случая в сравнение с 25 400.

"Мюних Ре" посочва двете земетресения на японския остров Кюшу през април и наводненията в Китай през юни и юли като най-опустошителните природни явления. Те са стрували 31 млрд. долара на Япония и 20 млрд. долара на Китай.

Северна Америка е преживяла най-голям брой бедствия от 1980 г. насам - 160.

Ураганът "Матю" през октомври е бил най-голямото бедствие в региона. Само в Хаити е причинил смъртта на 550 души. Щетите са за 10.2 млрд. долара.

Междувременно Канада се е борила с горски пожари през май, след пролетни горещи вълни и суша. Те са нанесли щети за около 4 млрд. долара. Лятото пък донесло сериозни наводнения в южната част на САЩ. Щетите са за 10 млрд. долара.

Серията от бури в Европа в края на май и началото на юни е предизвикала наводнения, които са нанесли щети за 6 млрд. долара. Наводненията засегнаха особено тежко Германия и френската столица Париж.

Като цяло наводненията съставляват 34 % от загубите - в сравнение със средно 21 % в последните 10 години, посочват от "Мюних Ре".

Прегледът на свързаните с времето катастрофи през 2016 г. показва потенциалните ефекти от нерегистрираните климатични промени, коментират от компанията. Експертите уточняват, че самите отделни събития никога не могат да бъдат отнесени директно с климатичните промени.