Учени са признали щама на коронавируса, открит във Великобритания, като по-опасен от оригиналната форма на патогена. Това следва от отчета на Консултативната група за нови и възникващи респираторни вируси (NERVTAG), която съветва главния медицински съветник на британското правителство.

Специалистите са проучили данни за случаи на COVID-19 от водещи клиники в Лондон и са установили, че новият вариант на вируса е с 30-70 процента по-смъртоносен.

Ваксината на AstraZeneca/Oxford действа срещу британския щам

Ваксината на AstraZeneca/Oxford действа срещу британския щам

Мутацията, установена за първи път в Кент, Южна Англия, се разпространява по-лесно

Същевременно изследователите подчертаха, че въпреки че всички статистически данни разкриват такава тенденция, е необходимо по-нататъшно проучване на тези материали, за да се установят причините и точните показатели за леталността на щама VUI-202012/01.

Учените предполагат, че повишеният риск от смърт е свързан с увеличен вирусен товар при заразяване с "британския" вариант на коронавируса, което предизвиква по-тежко протичане на заболяването.

Ангел Кунчев допуска трета вълна от британския щам в края на март

Ангел Кунчев допуска трета вълна от британския щам в края на март

Южноафриканският вариант на коронавируса е много по-опасен

В средата на декември във Великобритания беше открита нова мутация на SARS-CoV-2 - VUI-202012/01. По-късно стана известно, че тя се разпространява със 70 процента (според други оценки 56 процента) по-бързо от оригинала. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че установената мутация е с 30 процента по-смъртоносна от досега известната и до 70 процента по-заразна, но до момента нямаше официално потвърждение от учените. През последните месеци са регистрирани случаи на заразяване с VUI-202012/01 в поне 80 страни.

Според Световната здравна организация в света са регистрирани над 108 милиона заразени с коронавируса от началото на пандемията, като от тях повече от 2,3 млн. души са починали.