В изявление под формата на въпроси и отговори от китайското посолство в България излизат с позиция по повод последните публикации за произхода на коронавируса и пандемията в световен мащаб. Говорителят на китайското посолство се противопоставя на засилващото се политизиране на въпроса, тъй като това създава допълнителни пречки пред възможността страните да работят заедно, заявяват от посолството на Китай у нас.

Публикуваме изявлението на китайското посолство без редакторска намеса.

Отговори на говорителя на посолството на Китайската народна република в България на въпроси, свързани с установяването на произхода на COVID-19

В момента сме изправени пред нова вълна на пандемията от COVID-19, причинена от мутирали щамове на вируса, и това създава трудности за много държави. Същевременно се засилва политизирането на въпроса за произхода на COVID-19 и използването му като средство за постигането на определени цели, като по този начин се създават допълнителни пречки пред възможността страните да работят заедно за справяне с пандемията и реалното установяване на първоизточника ѝ. В отговор на скорошни публикации в български медии по темата, говорителят на посолството на Китайската народна република в България би искал да направи следните пояснения:

Съществува ли противоречие в това, че от една страна Китай отхвърля теорията за изпускане на вируса от лаборатория, а от друга продължава да настоява за разследване на лабораторията във Форт Детрик?

Настояването на китайската страна е разумно и обосновано, и в него няма противоречие. Екипът експерти на Китай и Световната здравна организация (СЗО), които проучваха произхода на вируса, излезе със заключението, че е много малко вероятно той да е изтекъл от лабораторията в Ухан. Повечето учени по света, включително в САЩ, смятат, че няма доказателства, подкрепящи тази теория. Вашингтон е този, който отказва да приеме научните заключения и продължава да твърди, че вирусът е изтекъл от уханската лаборатория.

Институтът по вирусология в Ухан прие на два пъти експерти на СЗО, докато базата във Форт Детрик и биолабораторията към Университета на Северна Каролина имат дълга история по отношение на изследванията на коронавируси и пропуски в безопасността. Ако американската страна е убедена в теорията за лабораторния произход на COVID-19 от лаборатория, то тя трябва да отвори Форт Детрик за международно разследване. Пекин внесе в секретариата на СЗО петиция, подписана от 25 милиона китайски интернет потребители, настояваща за разследване във Форт Детрик. Китай иска да бъде показано на хората с факти дали поддържаната от САЩ теория за изтичането на COVID-19 от лаборатория е правдоподобна и реална, тъй като това ще премахне политическото вмешателство от страна на Вашингтон в установяването на произхода на вируса и ще създаде благоприятни условия за работата на учените по въпроса. Ако САЩ не предприемат такива действия, това само ще покаже още по-ясно политическия характер на техния подход по въпроса.

Обществеността в България се запозна с доклада на американските разузнавателни служби за произхода на COVID-19 и има хора, които смятат, че той е "политическа инсценировка", насочена срещу Китай. Какъв е коментарът на китайската страна по този въпрос?

Запознахме се, че все повече хора, споделящи подобни позиции в България, са готови да се придържат към обективен подход, изразявайки гласа на истината и справедливостта. Например някой експерт по обществено здраве посочи, че коронавируси има от хиляди години, хората боледуват от тях има документирани шест големи пандемии. Много е странно специални служби да се занимават с това дали един вирус е изкуствено създаден или естествено мутирал, преди да са се произнесли учените. На въпрос дали чрез този доклад САЩ се опитват да дискредитират Китай, той посочи, че има паралел с начина, по който беше обявена война на Ирак през 2003 г., когато тогавашният държавен секретар Колин Пауъл държа 76-минутна реч, с която се опита да убеди целия свят, че в Ирак има биологически, химически и съответно ядрени оръжия, и така да оправдае войната, която Вашингтон впоследствие започна.

Установяването на произхода на COVID-19 e въпрос от компетенциите на науката, той трябва и може да бъде разрешен единствено от учени, а не от разузнавателни служби. В миналото американското разузнаване е произвеждало немалко "шедьоври", като прочутата "епруветка с прах за пране", която трябваше да послужи като доказателство, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение или заснето от организацията "Белите каски" видео, инсцениращо атака с химически оръжия в Сирия. В момента, Съединените щати вършат същото, опитвайки се да дискредитират съвместния доклад на експертите на СЗО и Китай и позволявайки на разузнавателни служби да излязат със свой. Как подобен документ би могъл да бъде научен и надежден източник за произхода на вируса?

От доклада на разузнавателните служби на САЩ се вижда, че те остават разделени по въпроса за произхода на COVID-19, но се налагат две възможности: първоначално предаване на вируса от животно на човек или изтичане от лаборатория. Какъв е коментарът на китайската страна за това?

Целта на поръчания от правителството на САЩ доклад няма за цел да установи истината по въпроса, нито притежава научна стойност, основана на факти и научни методи. Неговата цел е по-скоро да прехвърли отговорността за провалите на Вашингтон и обвини Китай. Подобен несероизен и политизиран документ естествено ще направи невъзможно да се изведат каквито и да е научни заключения за произхода на вируса, и само ще наруши и саботира общите усилия за установяване на истината за пандемията и справяне с нея.

През месец юли 24 международно признати здравни експерти публикуваха в списание "Лансет" статия, озаглавена "Науката, а не спекулациите, са ключови за определяне на това как SARS-CoV-2 e достигнал хората", в която заявяват, че към момента няма научни доказателства, подкрепящи теорията за изтичане на вируса от лаборатория. На 25 август 11 експерти от екипа на СЗО и Китай, който преведе проучване в Ухан, публикуваха свой коментар в списание "Нейчър", в който развиват в още по-голяма дълбочина мотивите за своите заключения и акцентират върху важността от задълбочено разследване в глобален план, основано на данни и доказателства, свързани с най-вероятния път на предаване на вируса. Като цяло в научната общност е прието, че установяването на произхода на пандемията е изключително комплексен проблем и за постигането на обективни и справедливи резултати учените трябва да провеждат проучванията, основани на научни правила и етика. Тези гласове на международната общност трябва да бъдат взети насериозно и чути. Надяваме се, всички страни да действат с общи усилия и се противопоставят на настоящата тенденция към политизиране на въпроса за установяване произхода на вируса и се върнат към научното сътрудничество.

Има ли истина в обвиненията на Съединените щати към Китай, че пречи на процеса по установяване произхода на вируса и отказва да споделя информация?

Обвиненията от страна на Вашингтон, че Китай е непрозрачен и не сътрудничи за установяване произхода на вируса представляват пълна подмяна на фактите, опит да се разсеят съмненията и натиска вътре в страната и чужбина, заради неефективното справане с епидемията. От избухването на епидемията досега, Китай винаги е следвал принципите на откритост, прозрачност и отговорност, предоставя на обществеността информация за вируса възможно най-скоро, сподели геномната последователността на вируса с останалия свят и сътрудничи за преодоляване на здравната криза. При интерес, може да се запознаете с публикуваната от правителството бяла книга "Дейностите на Китай в борбата с COVID-19", която представя в детайли трудната борба на страната за овладяване на епидемията. По въпроса за установяване произхода на вируса, Китай демонстрира научно, професионално, сериозно и отговорно отношение още от самото начало на епидемията и играе водеща роля в глобалното сътрудничество за справяне с нея под егидата на СЗО. Експерти на СЗО посетиха на два пъти Китай, за да проведат проучвания върху вируса. Китайската страна бе напълно отворена и прозрачна, отговори на всички изисквания на експертите при техните посещения, без да налага каквито и да е ограничения. В Ухан екипите на СЗО посетиха всички места, които пожелаха, и се срещнаха с всички хора, които поискаха, получиха и се запознаха с всички искани от тях материали. Откритото и прозрачно отношение на Китай в усилията за установяване на произхода на вируса е напълно признато от международните експерти.

На практика, най-биомилитаризираната и непрозрачна страна в света са Съединените щати. Ако те не се бяха оттеглили през 2001 г. от преговорите за създаване на многостранен механизъм за проверка в рамките на "Конвенцията за забрана на биологичните оръжия" и не бяха единствените, които и до момента се противопоставят на подновяването им, този механизъм щеше да функционира отдавна, така че биологичните дейности на държавите, включително лабораторните, да са обект на надзор и проверка. Трябва да се отбележи, че по въпроса за произхода на COVID-19 Вашингтон се обявява многократно за разследване на китайски лаборатории, което обаче противоречи на принципната им позиция за проверката на биолаборатории, към която се придържат и досега. И тъй като по-рано САЩ твърдяха, че биологичните дейности е невъзможно да бъдат проверявани от техническа гледна точка, настояването за разследване на уханската лаборатория е чист политически шантаж. От друга страна, ако Вашингтон счита, че е възможно да се проведе разследване в уханската лаборатория, то не би следвало да е против създаването на многостранен механизъм за подобни проверки, както и да отказва да отворя базата във Форт Детрик и другите си над 200 биолаборатории по света за международно разследване. Този подход е амбивалентен и демонстрира, че откритостта и прозрачността, за които претендира Вашингтон, не са нищо повече от подвеждаща хората реторика.

На 24 август постоянният представител на Китай към Службата на ООН в Женева, посланик Чън Сю, изпрати писмо до генералния директор на Световната здравна организация г-н Тедрос Гебрейесус с искане да бъдат проведени разследвания в базата Форт Детрик и биолабораторията към Университета на Северна Каролина. Какви са фактическите основания за това искане на Китай?

За искането на Китай съществуват редица основания и причини. Първо, това са множеството случаи на пневмония, свързана с употребата на електронни цигари в Уисконсин, регистрирани през юли 2019 г., чиито симптоми са доста сходни с тези на заразените с новия коронавирус. Второ, според проучване на Националните институти по здравеопазване на САЩ, резултатите от които бяха публикувани на сайта им, първите случаи на заразяване с COVID-19 в страната са регистрирани в пет щата през декември 2019 г. Трето, правителството на САЩ запечата кръвни проби, събрани до 2 януари 2020 г., на основание че те "пречат на работата по установяване произхода на вируса и нанасят ущърб на националната сигурност" и обяви, че повече няма да ги проучва. Четвърто, на сайта на Департамента по здравеопазване на Флорида бяха публикувани данни за 171 пациенти със симптоми или положителни проби за COVID-19 между януари и февруари 2020 г. Те обаче бяха почти веднага премахнати по неясни причини. Пето, в социалните мрежи като "Фейсбук" над 200 души от САЩ или страни, тясно свързани с тях, съобщиха публично, че още през ноември 2019 г. те или други лица имат съмнения, че са били заразени с новия коронавирус. Шесто, дванадесет държави, сред които Коста Рика, Кения и други, обявиха, че техният "нулев пациент" е пристигнал от САЩ. Седмо, базата Форт Детрик и биолабораторията към Университета на Северна Каролина имат противоречива история и лоши показатели по отношение на сигурността при изследвания на коронавируси. Институтът за проучвания на инфекциозни болести на американската армия във Форт Детрик бе подозиран от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ след сериозен инцидент с безопасността малко преди избухването на епидемията от COVID-19 в края на 2019 г.

За по-подробна информация може да се обърнете към два неофициални документа: "Някои съмнения относно Форт Детрик" (Doubtful Points about Fort Detrick [USAMRIID]) и "Проучване на коронавируса, осъществено от екипа на д-р Ралф Барик в Университета на Северна Каролина" (Coronavirus Research Conducted by Dr. Ralph Baric's Team at University of North Carolina).

http://www.news.cn/english/2021-08/25/c_1310148117.htm

http://www.news.cn/english/2021-08/25/c_1310148121.htm

В последно време, до и след публикуването на доклада на американските разузнавателни агенции, говорителите на китайското Министерство на външните работи правеха често заявления относно дейностите, свързани с установяване произхода на вируса. Представлява ли това нов кръг на пропаганда от страна на Китай и може ли да има съмнения, че става дума за политизиране на въпроса?

Бих искал да ви обърна внимание на факта, че от момента на избухване на епидемията, именно американската страна е тази, която раздухва теорията за изтичането на вируса от лаборатория, продължава да прехвърля отговорността си и прави всичко възможно да дискредитира Китай. Изправени пред тези политически манипулации и безпочвени критики, единственото, което можем и трябва да направим е да говорим смело, така че хората в целия свят да разберат истината по въпроса за установяване произхода на COVID-19. Не можем да позволим няколко политици в САЩ да манипулират истината. За съжаление, в момента, когато светът все още продължава да се бори с пандемията, Вашингтон изглежда абсолютно решен да продължи с "политическата война" срещу Китай и спекулациите по въпроса за установяването на произхода на вируса. Не е трудно да се види, че американската страна не се интересува от фактите и истината, а от това как да употреби и дискредитира Китай. Установяването на произхода на COVID-19 е научен въпрос, и Пекин неизменно ще подкрепя и ще продължи да участва във всички научни дейности, свързани с изясняването на истината, като в същото време ще се противопоставяме на политическите манипулации, презумпцията за вина и прехвърлянето на вина на други.