Най-малко 20 палестинци бяха ранени в понеделник при сблъсъци с израелската полиция в квартал Шейх Джара в Източен Йерусалим, където израелските власти планират да отнемат домове от арабски семейства, живеещи там. Това се посочва в съобщението на Палестинското общество на Червения полумесец.

"Двадесет души пострадаха в резултат на агресивните действия на окупаторите срещу палестинците в шейх Джара", цитира текста на изявлението местната радиостанция Саут Ал-Акса. Според нея сблъсъците през тримесечието продължават и до днес. Израелските сили за сигурност използваха зашеметяващи гранати и сълзотворен газ.

Израелски националисти на марш в Йерусалим, палестинците - с "Ден на яростта"

Израелски националисти на марш в Йерусалим, палестинците - с "Ден на яростта"

Хамас предупреди за възобновяване на военните действия и израелската армия е готова

Напрежението в Шейх Джара и района на Храмовата планина в Източен Йерусалим избухна през април заради плановете на израелските власти да прехвърлят домовете на осем арабски семейства, разположени на 500 метра от джамията Ал-Акса, на еврейски заселници, за които се твърди, че са притежавали жилищата преди 1948 г. .

Арабите са се заселили там през 60-те години на миналия ХХ век, мнозина са живели в тези къщи през целия си живот и сега те са подготвени за изселване с участието на израелските сили за сигурност.

За 10 май беше насрочено заседание на израелския Върховен съд, което се очакваше да потвърди решението на долната инстанция, но то не се проведе и беше отложено поради ескалацията на конфликта между еврейската държава и палестинските групи от ивицата Газа.

Кървави протести в Йерусалим

Кървави протести в Йерусалим

Палестинци излязоха на протест

В резултат на военните действия радикалите изстреляха над 4 хиляди ракети в Израел, в отговор израелските военни бомбардираха стотици цели в крайбрежния анклав.

В нощта на 21 май, след активната совалкова дипломация на египетските посредници, прекратяването на огъня влезе в сила между страните.

В ивицата Газа за 11 дни изостряне на конфликта бяха убити 257 души, от израелска страна поне 13 жители станаха жертви на обстрела.